Firma de pompe funebre a Episcopiei Slatinei și Romanaților și secretele ei. Unele dintre ele încalcă legea

Sursa foto: funerareromanati.ro

Firma de pompe funebre pe care Episcopia Slatinei și Romanaților a înființat-o anul trecut și pe care preoții din județ sunt obligați de episcopul Sebastian să o promoveze în rândul enoriașilor își are secretele ei, unele chiar încălcând legea.

Ideea episcopului Sebastian Pașcanu de a băga Episcopia Slatinei și Romanaților în afaceri cu pompe funebre s-a vrut de la început una secretă. A „răsuflat”, însă, și presa a scris atunci articole savuroase despre cum îi îndemna prelatul pe preoții din subordine să facă reclamă noii afaceri, distribuind enoriașilor pliante cu serviciile noii firme.

În toate articolele dedicate subiectului firma se numește Funerare Romanați, așa cum apare pe pliantele și pe afișele de promovare. Ea nu se numește însă așa și nu se știe de ce adevărata denumire este ascunsă. Atât de ascunsă, că nu a fost trecută nici pe site-ul dedicat afacerii, acolo unde, potrivit legii, ar trebui inserate denumirea societății, sediul social, codul unic de identificare și numărul din registrul comerțului.

Cel puțin așa spune Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările și completările ulterioare, care, la art. 74, stipulează următoarele:

„În orice factură, ofertă, comandă, tarif, prospect și alte documente întrebuințate în comerț, emanând de la o societate, trebuie să se menționeze denumirea, formă juridică, sediul social, numărul din registrul comerțului și codul unic de înregistrare. Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevăzute de legislația din domeniu.
(3) În documentele prevăzute la alin. (1), dacă acestea provin de la o societate cu răspundere limitată, se va menționa și capitalul social, iar dacă ele provin de la o societate pe acțiuni sau în comandită pe acțiuni, se vor menționa atât capitalul social subscris, cât și cel vărsat.
(5) Dacă societatea deține o pagină de internet proprie, informațiile prevăzute la alin. (1) și (3) vor fi publicate și pe pagina de internet a societății”.

Pentru că datele de identificare ale firmei nu apar pe site-ul propriu, compania riscă să fie sancționată contravențional cu amendă de până la 5.000 de lei.

Site-ul cu pricina poartă, ca și celelalte materiale de promovare, denumirea de Funerare Romanați. Pe care nu am găsit-o în evidențele Ministerului Finanțelor.

Ei bine, compania episcopiei se numește SC Casa Lazăr Clocociov SRL, cu sediul social în Slatina, str. Poenii, nr. 21G, are drept acționar unic Episcopia Slatinei și Romanaților, reprezentată de PS Sebastian (Pașcanu Sorin-Petrică), care s-a arătat nemulțumit de administratorii pe care firma i-a avut până acum, schimbându-i unul câte unul. La început a fost un anume Teodor Tare, din Cluj-Napoca, înlocuit în aprilie 2019 cu Alexandru Romulus Florescu, din Slatina. Nici acesta nu a făcut mulți purici, fiind înlocuit, în mai puțin de două luni, cu Decebal Trașcă, tot din Slatina.

În rest, compania furnizează servicii complete în domeniul său de activitate: oferă, prin concesionare, locuri de veci, vinde sicrie și cruci, pune la dispoziție o sală de mese pentru pomeni, ba chiar se poate ocupa și de meniuri, oferă, contracost, și transportul celor decedați la locul de veci cu dricul propriu, pune la dispoziție o capelă pentru priveghi și, dacă rudele celor decedați sunt de acord, firma se poate ocupa și de întocmirea documentației necesare obținerii ajutorului de deces. „De asemenea, vă putem oferi consiliere cu privire la legislația în vigoare privind concesionarea locurilor de veci”, se mai arată în prezentarea serviciilor.

Cu un capital de 200 de lei la înființare, acesta a fost majorat, în 22 martie 2019, prin aport sub forma de virament bancar, cu suma de 349.800 lei.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, firma are un număr mediu de șase angajați, iar în primul an de activitate a înregistrat venituri totale de 479.280 de lei. Cu toate acestea, compania nu a înregistrat profit. Din contra, în 2018 a înregistrat pierderi.

1 COMENTARIU

  1. Nu esti bine informat sau ai vrut sa minti .
    ” La început a fost un anume Teodor Tare, din Cluj-Napoca, înlocuit în aprilie 2019 cu Alexandru Romulus Florescu, din Slatina. Nici acesta nu a făcut mulți purici, fiind înlocuit, în mai puțin de două luni, cu Decebal Trașcă, tot din Slatina… “

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here