O fată de 11 ani, dezvirginată de bunică la o nuntă în Slatina. A fost depusă plângere penală împotriva familiei

Caz revoltător în Slatina, unde o fată de 11 ani a fost măritată cu un băiat de 18 ani și, pentru că la nuntă rudele au vrut să „joace cămașa”, fata a fost dezvirginată de bunică. Președintele Partidei Romilor, Nicolae Păun, a auzit de caz și a depus plângere penală împotriva familiei. Sociologul Gelu Duminică a explicat pentru B1.ro care sunt consecințele acestor practici foarte răspândite în mediile sărace din România. 

„Ceea ce merită salutat este faptul că liderii politici aparținând minorității naționale vin și atacă o astfel de practică inclusiv în justiție, adică până acum s-au rezumat doar la poziții publice, s-au rezumat doar să atragă atenția, dar niciodată nu au depus plângere penală. Am simțit nevoia să salut lucrul acesta pentru că până acum mă simțeam cam singur îm momentul în care acuzam practicile astea, lucru pe care eu personal îl fac de mulți ani. Astfel de cazuri sunt tolerate la nivel local, la nivel local toată lumea știe că acolo vorbim de un abuz.

Așa e la ei, de multe ori ei își practică chestiunile astea, pentru că nu trebuie să uităm că din 12.000 de mame minore în România, doar 12 la sută sunt de etnie romă, conform datelor INS. Restul nu sunt de etnie romă, practica nu este neparat o practică etnică, ci este o practică în anumite categorii sociale, în anumite grupuri și care este tolerată sub umbrela asta că așa e obiceiul la noi. În momentul în care abuzezi de un copil de 11, 12, 14 ani nu poți să spui că așa e practica în secolul 21, că așa e obiceiul” a declarat pentru B1.ro sociologul Gelu Duminică.

Acesta spune că problema este că instituțiile statului acceptă și acoperă asemenea abuzuri împotriva minorelor.

Școala știe, primăria știe, de multe ori îi vedem la nunți pe oameni care aparțin instituțiilor, oameni care ar trebui să vegheze la buna funcționare, la repectarea dreptului respectivului copil. Că participă la evenimentele acelea, că văd cum se joacă cămașa și toată lumea tace. Lucrul acesta trebuie să se schimbe. Orice primărie are direcție de asistență socială, la nivelul primăriei se știe foarte clar că a fost nuntă în țigănie și cine și cu cine au fost mireasa și mirele.

Îmi aduc aminte de un caz la Râmnicelu unde practicile astea erau la ele acasă acum câțiva ani și a escaladat cazul datorită unui articol de presă și prefectul, poliția, toți că domnule noi nu am știut. Când ne-am uitat pe casetele video de la nuntă i-am văzut pe prefect, pe polițist în curte la nunta repectivă. De foarte multe ori aceste chetiuni nu arată decât modul mizerabil în care instituțiile statului țin cont de binele copilului de valori„, a concluzionat Gelu Duminică.

Porivit unui studiu Eurostat realizat  în 2019 în România sunt cele mai multe cazuri de mame minore din Europa.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here