LEGEA PENSIILOR. Formula de calcul se modifică. Apare un element nou care afectează toate pensiile

În noua formulă de calcul a pensiilor, care se va aplica începând din toamna anului 2021, se introduce punctul de referință, cu o valoare de 75 de lei la data intrării în vigoare a noilor reguli.

„Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”, precizează Legea pensiilor, semnată recent de președintele Klaus Iohhanis și publicată în Monitorul Oficia.

Ce înseamnă însă acest punct de referință. Conform aceluiași document, el va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (adică 25). Oricum, la 1 septembrie 2021, punctul de referință va avea valoarea de 75 de lei, urmând ca, din 2022, să fie indexat, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, prevede noua Lege a pensiilor.

În legătură cu cei care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar al acestor asigurați se va corecta cu raportul dintre cota de contribuție la asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii din care se va deduce cota de contribuție de la privat și cota de contribuție prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Aceeași chestiune este prevăzută însă și în actuala lege a pensiilor.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here