Expoziție plastică de excepție la Slatina, semnată de caricaturistul Gabriel Bratu și de pictorul Radu Bercea/ FOTO

O interesantă expoziție cu lucrări de caricatură, pictură semnate de maeștri Gabriel Bratu de la Craiova și Radu Bercea din Bucovina a fost deschisă, vineri după-amiază, la Sala „Artis” din Slatina, în cadrul Festivalului „Oltenii & Restu” lumii”.

Expoziția, în cadrul căreia însărcinat cu prezentările a fost Laurențiu Guțică, directorul instituției-gazdă, Muzeul Județean Olt, a adunat un public nu neapărat numeros, dar select.

Printre cei ce au vorbit despre lucrări și despre autorii lor s-a numărat graficiana și pictorița Cristina Bacicu Botez („doi oameni deosebiți și cu mare greutate artistică”), dar și scriitorul clujean Cornel Udrea, anul acesta președinte al Festivalului „Oltenii & Restu” lumii”.

„Gabi Bratu, ca și Octavian Bour, iese din tipar. Ei au individualitatea lor, te uiți la tablou și știi precis că este G.B. sau O.B. Cum au ajuns la acest lucru? Pur și simplu au sintetizat o idee ludică și au avut curajul să meargă mai departe cu această idee. Și Gabi merge cu acest personaj multiplicat în diverse situații vesele, comice, dar sociale în primul rând. Pentru că grafica lui socială este una politică. Unele dintre lucrări au legendă, altele nu. Cu sau fără legendă, ele au un limbaj absolut propriu care le deosebește de alt gen de caricatură”, a spus, despre caricaturistul craiovean, Cornel Udrea.

În ceea ce îl privește pe Radu Bercea, scriitorul clujean i-a creat un profil artistic exact.

„Radu Bercea este omul care face o risipă disciplinată de culoare. Își așează sufletul pe flori, își așează anotimpurile sufletului în tablouri. Nu este omul unei respirații vizuale mari. Niciodată nu a făcut lucrurile acestea, să ceară o lucrare pe un perete întreg în care să exprime o cascadă de sentimente. Nu. Dacă vă uitați cu atenție, fiecare lucrare o migală, este munca ceasornicarului, așezând în câte un ceas vechi niște piese mici extrem de importante. Dacă ai uitat afară una dintre aceste piese, ceasul va merge, dar nu îți va mai arăta ora exactă. Așa sunt și lucrările lui Radu Bercea, sunt lucrări de finețe, de orfevrărie, și foarte ușor poți stabili un dialog cu ele”, a vorbit Cornel Udrea, susținând că, deși genurile lor artistice sunt diferite, ambii expozanți au un punct comun: sinceritatea.

În final, fără să vorbească prea mult, cei doi autori au mulțumit publicului pentru prezență și pentru căldura cu care au fost primiți de organizatori.

De la vernisaj nu au lipsit personalitățile invitate la festival, printre acestea numărându-se caricaturiștii Gogu Neagoe, Marian Avramescu și Aurelian Șuță Șai, mai mulți scriitori, dar și pictorul și profesorul Cătălin Podoleanu, care a adus cu el și elevi de la una dintre clasele Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” unde artistul predă artele plastice.

Expoziția, denumită după vârstele autorilor, „Gabriel Bratu – 85” și „Radu Bercea – 80”, va rămâne deschisă publicului până în 4 octombrie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here