„Profesioniștii” de la Cancan și „Mafiotul” de la ANIF!

Publicația titlurilor de-o șchioapă și-a subiectelor care fac deliciul oamenilor cu instrucție de nivelul asistentelor de platou, Cancan, face și anchete. Adică le scrie în jurul unor imagini de paparazzi, pentru că a face o investigație jurnalistică înseamnă cu totul altceva. În orice caz, nu doar să scrii ce ți se toarnă în auz.

Nu trebuie să faci un efort prea mare ca să ghicești sursa informațiilor puse în pagină de autorul articolului care îl ia la țintă pe directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu – atât de prost a fost scrisă întreaga poveste, cu mijloace de limbaj care indică jurnalistul-reportofon.

De ce este șeful ANIF un mafiot? Pentru că se întâlnește cu câțiva prieteni la un pahar de vin. Și pentru că unul dintre amici este deputat. Și pentru că șeful ANIF iese la un moment dat afară din local pentru a purta o convorbire telefonică. Și pentru că o firmă sau alta câștigă licitații publice, inclusiv lucrări în domeniul îmbunătățirilor funciare. Se dau și ceva sume, și denumiri ale unor contracte câștigate la licitație, unele din cu totul alte domenii decât cel vizat. Nici o incriminare bazată pe fapte concrete, ci doar acuzații din pix (sau, mă rog, din tastatură), ilustrate cu niște imagini.

Cam pe atâta se bazează ancheta celor de la Cancan care îl ia la țintă pe șeful ANAF. Să faci vreo legătură extrem de sugestivă, bazată pe înscrisuri, pe documente oficiale, pe concluzii certe care să indice vreo infracțiune prevăzută de legi – ferească Dumnezeu. Asta ar însemna să deții informații concrete și să faci o muncă serioasă de jurnalist pentru documentarea lor. Atât de reale au fost informațiile, că autorul articolului nu și-a semnat „ancheta” cu numele întreg, ci cu inițialele numelui (dacă și acestea or fi reale).

Într-un asemenea context, are vreo importanță că, sub mandatul lui Florin Barbu, s-a făcut revoluție în domeniul irigațiilor din România – lucru concret, vizibil pe teren? Are vreo importanță că peste un milion de hectare pot fi irigate azi de fermierii români și că alte investiții sunt în plină derulare pentru dublarea, într-un viitor apropiat, a acestei reușite? Nu, pentru că noi vrem doar să pătăm imaginea unui om care, dacă avem norocul să fie și puțin temător, s-ar putea să ne atingem scopul – și abia de-acum s-ar putea contura o infracțiune; să zicem, șantajul. Pentru că din articolul cu pricina nu lipsește amenințarea că, în viitor, vor fi publicate alte „informații” pe același „subiect”.

Activitatea ANIF este una chiar reală, ca și miza pe care o întrevedem în „anchetă”. Restul e… cancan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here