Articus Events Slatina NU are autorizaţie de securitate la incendiu. Amendă după amendă

Un mare număr de clădiri din România care, prin natura lor, sunt folosite de grupuri mari de oameni, funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Dacă în trecut o astfel de problemă era una minoră, incendiul produs în 2015 în clubul Colectiv, soldat cu zeci de morți, a schimbat total abordarea autorităților și percepția publică față de o asemenea realitate. Salonul de evenimente Articus Events din Slatina, care organizează evenimente de petrecere, se numără și el printre astfel de imobilele, ale căror proprietari sunt indiferenți la ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui incendiu. Drept pentru care firma care îl administrează a fost amendată în mai multe rânduri de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt. 

Potrivit ISU Olt, în 2017, când firma care administrează imensa clădire de pe strada Textilistului, SC Articus SRL, a demarat amenajarea unor săli de festivități, un spațiu comercial și mai multe camere de cazare, a fost emis un aviz de securitate la incendiu. Lucrările au fost efectuate, dar proprietara firmei, Sanda Ene, nu a început demersurile pentru obținerea autorizaţiei de securitate la incendiu, așa cum cere legea. Așa că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a aplicat companiei o sancțiune contravențională pentru punerea în funcţiune a spațiilor fără să respecte prevederile legale.

Alte două sancțiuni au fost aplicate aceleiași firme pentru că nu s-a învrednicit, nici după punerea în funcțiune a imobilului care a primit o nouă destinație, să solicite și să obțină autorizația de securitate la incendiu.

„Pentru investiţia/proiectul «Amenajare săli festivități și spațiu comercial în clădire existentă, amenajare camere de cazare la mansardă în clădire S+P+2E+M», amplasată în municipiul Slatina, str. Textilistului, aparținând societății la care  faceți referire, a fost emis, în anul 2017, avizul de securitate la incendiu.

Pentru aceeași investiție nu a fost obţinută/emisă autorizaţie de securitate la incendiu și s-a aplicat o sancţiune contravenţională pentru punerea în funcţiune a acesteia, conform prevederilor art. 45 pct. V, lit.b din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, precum şi două sancţiuni contravenţionale pentru nesolicitarea şi neobţinerea de către beneficiarul investiţiei a autorizaţiei de securitate la incendiu, conform art. 45 pct. IV, lit.i din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată”, se arată într-un răspuns al ISU Olt.

Reamintim că Articus SRL a fost amendată și de Primăria Slatina, prin Poliția Locală, pentru că a amenajat clădirea pentru noua destinație fără să fi obținut, în prealabil, autorizație de construire.

Reprezentanta firmei spune că primăria nu are dreptate, întrucât ceea ce s-a făcut pentru ca interiorul să fie transformat în săli de evenimente nu avea nevoie de autorizație de construire, deși, oficial, a solicitat un asemenea document. Potrivit propriei promovări pe internet, Articus Events are patru săli ce pot găzdui evenimente mari, mijlocii si mici, dar și spații de cazare în regim hotelier pentru 60 de locuri destinate invitaților celor care organizează evenimente (amănunte AICI).

Pe de altă parte, imobilul în care Articus SRL organizează evenimente de petrecere se află într-o zonă locuită, iar muzica i-ar deranja serios pe vecini. De asemenea, pe timpul petrecerilor, strada Textilistului este blocată de autoturismele parcate de invitați.

Compania care administrează clădirea a fost amendată de poliție, în luna iunie, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Procesul verbal de constatare a fost contestat în instanță, procesul fiind pe rolul Judecătoriei Slatina.

7 COMENTARII

 1. Stimate domn
  Te urmaesc de mult si-ti apreciez articolele. In acest articol nu stiu cine are dreptate proprietarul, sau ISU… Ceea ce vreau eu sa evidentiez este faptul ca ”ceva”este in neregula cu legislatia in obtinera autorizatiilor de functionare din partea ISU. Stiu un numar mare de institutii ale statului care nu au autorizatii de functionare, cu toate ca au urmat toate recomandarile din proiecte sau rezultate in urma verificarilor inspectorilor ISU. Cred mai degraba ca cei care au elaborat normele care trebuiesc indeplinite au urmarit ”imposibila” lor indeplinire si evitarea raspunderii inspectoratului ( A CELOE CARE PUN STAMPILA SI SEMNATURA)in cazul unui eveniment neplacut…Daca va interesati si ramaneti obiectiv in analiza veti avea o multime de surprize….

 2. ene sanda spune ca are pile ,o puteti contrazice????
  loc de parcare pentru fabrica mobila =0
  loc parcare fabrica saltele=0
  loc parcare magazin=0
  loc parcare zeci garsoniere in regim hotelier=0
  loc parcare apartamente in regim hotelier=0
  loc parcare prima sala evenimente =0
  loc parcare a doua sala de evenimente =0
  loc parcare a treia sala de evenimente =0
  loc parcare pentru a patra sala de evenimente =0
  asa 2017
  asa 2018
  asa 2019
  tot cartierul este paralizat de masinile parcate ilegal la articus.doamne fereste de un incediu in cartier NU are acces masina de pompieri datorita celor care incalca legea si a celor care ii ajuta sa o incalce.sunteti invitati pe str. textilistului sa vedeti debandada creata de articus. trotuare ocupate in totalitate de articus, o banda de strada blocata de masinile parcate, ramane DOAR 1 Banda de strada pe care sa circule masinile din 2 sensuri , pietonii,parintii cu carucioare.daca se intampla un accident si moare cineva cine sa fie oare raspunzator???????
  urla muzica pina in zori spre dimineata.se consuma bauturi aloolice la mese afara sub privirile minorilor.nuntile din strada, sunteti invitati sa vedeti.
  asa 2017
  asa 2018
  asa 2019
  pentru reclamele cu lumina intermitenta s a sesizat cineva?exista aprobari?gunoi platesc?
  Dar viata si linistea cetateanului chiar NU CONTEZA DELOC???????????????????

 3. Articus a achiziționat 1400m2. Zică – se pentru parcare. La poarta scrie parcare 4000m2, punând se și calea de acces pana acolo. Pentru ca parcarea sa fie viabila este nevoie un banda carosabil dus mașina în parcare, o banda carosabil întors masina din parcare și un trotuar pentru pietonul care a lăsat mașina în parcare și se întoarce pe picioare la restaurant sau dorește sa se întoarcă în parcare sa plece. . Distanta din stada pina în parcare depășește 100 și ceva de metri. Toate acestea ar trebui luminate. Dar ce sa te faci ca lățimea drumului este Doar pentru o mașină, 0 pentru celalalt sens, 0 pentru pietonul care și- ar fi lăsat mașina în parcare. Concluzie teren 1400m2 care nu au fost folosiți Niciodată ca parcare, și nici nu vor putea fi folosiți vreodată neavând lățimea necesara. Unde mai pui faptul ca dacă o singura mașina ar aștepta Blochează Intersecția. De ce ar achiziona cineva un loc de,, parcare” fiind ferm convins ca acest lucru este imposibil.?????

 4. Pe data de 03.11.2019 au fost aruncate artificii de pe domeniul public de articus deasupra bisericii Sfântul Mina. Și din păcate nu este pentru prima data. Dacă nu e pericol de incendiu de ce nu arunca articus din curtea personala deasupra clădirii personale și arunca de pe domeniul public deasupra Bisericii?????

 5. In noaptea de revelion au fost aruncate de la articus în strada și pe trotuarul de peste drum grămezi de pahare cu picior creându se o masa de cioburi, pericol real pentru orice cetățean. Le arunca apoi în fata casei de peste drum.
  .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here