Managerul Spitalului Slatina cere o anchetă în cazul pacientei cu arsuri transferată la Brașov și Iași

Managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Rotea, solicită Ministerului Sănătății o anchetă la toate spitalele pe unde a trecut pacienta de 61 de ani, din Olt, care în urmă cu mai bine de două săptămâni a suferit arsuri de la un lichid încins pe 35% din suprafața corpului.

Solicitarea lui Cătălin Rotea vine după ce fostul ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a acuzat faptul că medicii Spitalului Slatina, unde s-a prezentat inițial femeia, nu ar fi stabilit cu exactitate diagnosticul, în sensul că doctorii slătineni au diagnosticat-o cu arsuri de gradul II, în vreme ce medicii spitalului din Brașov au spus că era vorba de arsuri de gradul III pe o suprafață de 45% din corp. De la Brașov, pacienta a fost transferată la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, secția de arși, unde a fost operată.

„Este vorba de o pacientă de 61 de ani, care în data de 17 octombrie s-a prezentat la spitalul nostru cu arsuri. Ea a fost internată la Terapie Intensivă, s-a intervenit chirurgical în sala de operație, iar diagnosticul la externare și transfer, transmis  Centrului Operațional de Urgență de colegii mei de la Chirurgie Plastică, a fost arsură gradul II, B2A, produsă prin contact cu lichid fierbinte, la nivelul membrelor superioare bilateral, abdomen flanc stâng, membre inferioare, bilateral, circa 35% din suprafața corpului. Conform protocolului pentru transferul arșilor, s-a luat legătura cu Centrului Operativ pentru Situații de Urgență, care a decis transferul acestei paciente la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Trebuie să precizez că pacienta avea peste 60 de ani și că avea diabet zaharat și hepatită virală B”, a declarat managerul Spitalului Slatina.

Atenția asupra celor două boli de care femeia suferea dinainte a atras-o și medicul Florin Popa, specialist în chirurgie plastică la Spitalul Slatina.

„A ieşit pozitiv pentru Klebsiella. Înseamnă că pacienta a venit de acasă cu această Klebsiella. Au fost recoltate secreţii de la nivelul plăgilor arse pe care nu s-a dezvoltat nimic, avem şi analize în sensul ăsta. Dar de reţinut este că pacienta avea nişte antecedente personale patologice destul de importante, cum ar fi acest diabet zaharat insulino-necesitant şi această hepatită virală B”, a explicat, pentru Digi24, medicul Florin Popa,  la Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Rotea susține că nu a urmărit declarațiile ministrului Pintea, solicitând, însă, o anchetă completă, pentru că doar experții post stabili cu exactitate ce s-a întâmplat de fapt.

„Eu nu am urmărit declarațiile doamnei ministru și nici nu aș fi în măsură să le comentez, dar cred că cel mai bine este să se apeleze la experți. Doar așa s-ar putea stabili, poate, și că o arsură de gradul II B, ca urmare a diabetului, se poate transforma foarte repede într-o arsură de grad III. Deci, consider absolut necesară o anchetă pe tot fluxul acestui pacient, inclusiv la spitalul nostru. Dacă undeva a fost vreo greșeală trebuie să știm, dar, repet, doar experții pot stabili asta”, a declarat Cătălin Rotea.

Reprezentanții spitalului slătinean spun că transferul pacientei a avut loc cu respectarea tuturor protocoalelor și procedurilor necesare și obligatorii într-un asemenea caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here