Asociațiile de locatari pot primi amenzi usturătoare, conform legii GDPR. Ce nu au voie să afișeze la întreținere

Sursa foto: playtech.ro

Asociațiile de bloc trebuie să fie atente la încă un lucru. Acestea au fost avertizate de către Agenția Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Reclamațiile locatarilor au făcut ca situația să evolueze. Ce nu mai au voie să afișeze la întreținere?

Asociațiile de locatari, amendate de GDPR. Ce nu au voie să afișeze la întreținere?

Amnezile au început să curgă pentru cei care nu respectă regulamentul general în privința datelor personale. Cu toate că legea în cauză a intrat în vigoare în cursul anului trecut, numeroase companii și instituții continuă să primescă avertismente din cauza faptului că funcționează în ilegalitate. Asociațiile de locatari pot fi sancționate, dacă afișează și numele proprietarilor pe lista de cheltuieli lunare, dar lucrul acesta este mai puțin cunoscut. De asemenea, este interzisă și montarea camerelor de supraveghere fără acordul tuturor. Mustrările au început deja să curgă. O asociație de locatari din Oradea a primit deja un avertisment din partea Agenției Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce a montat camere de supraveghere la intrarea în bloc. Unul din oamenii care locuiau în clădire a reclamat faptul că îi sunt încălcate drepturile.

Președintele asociației: „De fapt, noi am instalat aceste camere de supraveghere video la cererea locatarilor, cerere aprobată în Adunarea Generală din 2018. Noi nu monitorizăm oră de oră, zi de zi, locatarii blocului.”Locatar: „Ar fi bune dacă ar fi la fiecare etaj. N-are ce intimitate să încurce, că-s pe hol. Intimitatea e la fiecare în apartament.”

„Mă duc în instanță, da? „

Locatară: „Vedeți, la noi sunt numai oameni în vârstă și, într-adevăr, e o perioadă a vieții când ți-e frică.”
Petru Olariu, președinte Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara: „Ce protecția datelor dacă eu am la listă de cheltuieli nume și prenume? Trebuie să am nume-prenume la Asociația de Proprietari pentru că mă duc în instanță, da? În instanța îmi cere și codul numeric personal.”
Alina Cristea, administrator bloc: „Oricum, numele de familie era trecut pe tabel. Scriu simplu apartamentul și scara. Eu le-am pregătit tuturor asociațiilor cu care lucrez o notă de informare și îi pun pe președinți să semneze pentru ce le folosesc datele.”

Sursa: playtech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here