Proiectul de lege privind prelungirea mandatelor de primar, inițiat de Siminica Mirea, a trecut de Camera Deputaților

Sursa foto: republikanews.ro

Inițiativa legislativă a senatorului de Olt Siminica Mirea prin care mandatele primarilor, ale consilierilor locali și județeni se prelungesc de la patru ani, cât durează în prezent, la cinci ani, a trecut de Camera Deputaților.

Inițiativa parlamentarei de Olt, semnată de 40 de senatori și deputați social-democrați, a trecut tacit în camera inferioară a Parlamentului după ce termenul constituțional pentru dezbatere a expirat în 21 noiembrie.

În expunerea de motive la proiect, Siminica Mirea susține că situația reală, întâlnită în activitatea administrațiilor locale, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în actualul context birocratic, realizarea proiectelor asumate în fața alegătorilor de aleși.

„Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județenei, se susține fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligațiilor asumate. Există situații cu această perioadă de mandat, întâlnite și la nivelul altor state, membre ale Uniunii Europene.

Majoritatea proiectelor cu finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinci ani. Este greu ca o nouă echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin măsuri potrivite, proiectul aflat în derulare”, afirmă Siminica Mirea.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, urmând ca proiectul să meargă la Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here