Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, controale în rândul transportatorilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat, luna trecută, mai multe controale în rândul transportatorilor rutieri pentru a vedea dacă respectă prevederile legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto, a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională.

Verificările au avut loc în cadrul unei campanii naționale care a avut, printre principalele obiective, identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată și luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, controlul privind respectarea timpului de muncă și de odihnă și determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Codului Muncii.

„Grupul țintă a fost reprezentat de către angajatorii care desfășoară activități economice principale sau secundare de transport rutier de marfă și persoane, având cod CAEN 4941 și cod CAEN 4931, pe teritoriul României”, a precizat șeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

La nivelul județului, inspectorii de muncă au efectuat 19 controale, fiind identificați 10 conducători auto, constatându-se 26 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere și a fost aplicată o sancțiune contravențională.

De asemenea, în timpul Campaniei au avut loc acțiuni comune de verificare cu reprezentanți ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – I.S.C.T.R.

Cele mai frecvente deficiente constatate au fost neacordarea unui spor la salariu pentru salariații care desfășoară activitate în zilele de sâmbătă sau duminică, neacordarea drepturilor salariale restante și nerepartizarea programului de muncă pentru salariații cu timp parțial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here