Puteri sporite pentru polițiști de la sfârșitul lunii viitoare. Ce modificări sunt aduse Legii de organizare şi funcţionare a Poliţiei Române

Noi reglementări legislative care dau polițiștilor puteri sporite vor intra în vigoare la sfârșitul lunii viitoare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, a sfârșitul lunii ianuarie 2020 vor intra în vigoare prevederile Legii 192 din 25 octombrie 2019, care modifică Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Potrivit noilor modificări legislative, polițistul este îndreptățit să utilizeze cătușe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale oricărei persoane, dacă:

  1. a) persoana condusă la sediul poliției este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor;
  2. b) persoana condusă la sediul poliției a comis sau este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni cu violență ori a unor acte de terorism;
  3. c) persoana a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate;
  4. d) dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârșirea unor acțiuni violente sau fuga;
  5. e) persoana face obiectul unei măsuri privative de libertate dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Cătușele se mai pot utiliza și în scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariției unei stări de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a polițistului sau a altei persoane.

De asemenea, polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice, dar și atunci când, din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală.

La poliție va fi condusă și persoana care, prin acțiunile sale, periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică. În cazul în care luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru o persoană sau pentru ordinea publică, cei în cauză vor fi conduși, de asemenea, la sediul Poliției.

În conformitate cu noile reglementări ale legii, polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu. Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

„Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților.

Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă.

Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală. Dispozițiile alin. (5) și (6) nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă”, se mai arată în noile reglementări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here