Cătălin Rotea: Anul acesta a fost unul fără precedent în privința investițiilor făcute la Spitalul Slatina

Cătălin Rotea, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina

Spitalul Județean de Urgență Slatina a beneficiat, în ultimii doi ani, de cele mai mari investiții, atât în infrastructură, cât și în echipamente medicale. De asemenea, conducerea de acum a instituției a pus mare preț pe resursa umană, dând verde la angajări aproape fără precedent în mai toate specialitățile. Totul, într-un soi de pariu al actualului manager al spitalului, Cătălin Rotea, cu el însuși. Pariu pe el a pus și conducerea administrativă a județului, care a alocat fonduri uriașe pentru investiții.  

OLT-ALERT.RO: Domnule manager, sunteți de peste doi ani în fruntea acestui spital și se pare că lucrurile au mers și merg într-o direcție bună în privința investițiilor. Cum ați găsit unitatea sanitară și unde se află azi?

Cătălin Rotea: Nu aș putea spune că am găsit spitalul într-o stare proastă, dar a fost mult loc de mai bine. S-ar putea spune că am început investițiile imediat ce am ajuns în această funcție, în sensul că, la numirea mea, se apropia finalul de an (vorbim de anul 2017) și am găsit fonduri necheltuite pe care le-am băgat imediat în aparatură medicală. Apoi, au fost demarate marile transformări la nivelul infrastructurii și marile achiziții de aparatură medicală. Iar, din acest punct de vedere, cel mai prolific an a fost 2019. Și mă refer că anul acesta a fost cel mai prolific din istoria spitalului. Și aici pot fi enumerate multe lucruri.

OLT-ALERT.RO: Enumerați-le…

Cătălin Rotea: Păi, au fost demarate investiții de anvergură la nivelul tuturor corpurilor de clădire ale spitalului. În primul rând, am reuşit să facem recepția finală la Ambulatoriul Drăgăneşti-Olt, am primit avizul de la Ministerul Sănătăţii, am suplimentat organigrama şi urmează ca în ianuarie 2020 să scoatem la concurs posturile necesare pentru funcţionare. Vrem neapărat ca, de la 1 martie anul viitor, policlinica de la Drăgăneşti să fie funcţională. Apoi, să revenim la Slatina și să spunem că la Blocul Medical am făcut recepţia etajului 5, la Secţia Oncologie, şi că, până la sfârșitul anului, vom finaliza lucrările la etajul 4, respectiv pe Secţia Medicină Internă, restul lucrărilor din acest imobil urmând să fie finalizate până în vara lui 2020.

Lucrările la fosta Creșă nr. 1, unde va funcționa Secția Psihiatrie, sunt și ele aproape finalizate, urmând ca, de la 1 martie 2020, după ce primim avizele necesare, să devină funcțională.

De asemenea, Secţia Dermatologie de pe strada Drăgăneşti a fost, și ea, reabilitată în totalitate.

În 2019 am reabilitat și 75% din Secţia Anestezie Terapie Intensivă, urmând ca toată secția să fie reabilitată la anul. Am început și reabilitarea termică a corpului central, unde deocamdată a fost înlocuit acoperişul şi unde urmează să schimbăm tâmplăria şi să izolăm termic clădirea.

Mergem la Scornicești și spunem că, anul viitor, vom finaliza lucrările de la etajul 3 al  Secţiei de Pneumologie.

OLT-ALERT.RO: Să rămânem, încă, la nivelul acestui an: cât s-a investit practic, câți bani au fost cheltuiți?

Cătălin Rotea: Păi, pe partea de construcţii au fost cheltuiți circa 11 milioane de lei. Iar în ceea ce privește partea de echipamente medicale, și aici au fost investiți foarte mulți bani, având două surse de finanțare: Consiliul Județean Olt și Ministerul Sănătății.

Au fost achiziționate 20 de monitoare pentru funcţii vitale, două aparate de anestezie, un ventilator, un laser pentru Secția Urologie. De altfel, Urologia a ajuns acum la standarde unei clinici universitare.

Apoi, am achiziționat trei ecografe de înaltă performanţă, o masă de operaţie pentru Chirurgie Plastică și o masă de operaţie pentru Blocul Operator. Am vorbit până acum de  echipamente cu valori foarte mari, dar sume considerabile au fost cheltuite și pe altele mai mici.

De anul acesta avem și 300 de paturi medicale noi, o parte urmând să meargă pe secţiile reabilitate, altele pe secţiile ce urmează să fie reabilitate.

OLT-ALERT.RO: Deci, ce sume au fost investite pentru echipamente?

Cătălin Rotea: Vorbim de aproximativ şase milioane de lei, din două surse, după cum spuneam: Consiliul Județean Olt şi Ministerul Sănătăţii. Una peste alta, anul 2019 a fost unul fără precedent în privința investițiilor făcute la Spitalul Slatina.

OLT-ALERT.RO: Bun. Ce bune intenții aveți pentru anul următor? Știm că, în privința clădirii centrale, dincolo de investițiile derulate cu fonduri de la consiliul județean, stă să înceapă și un proiect aflat în portofoliul Companiei Naționale de Investiții.

Cătălin Rotea: Așa este, sperăm ca în ianuarie să înceapă lucrările de reabilitare interioară a corpului central, care este, într-adevăr, un proiect al CNI. Au fost ceva probleme privind obținerea de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență a avizului pe proiectarea tehnică, în sensul că proiectantul și cei de la inspectorat au unele contradicții, dar sperăm să se ajungă la un punct comun cât mai repede.

Mai avem de reabilitat ultimele patru etaje din Blocul Materno-Infantil, deja am obţinut, recent, avizul de la ISU. Lucrările la etajul 9 vor începe în ianuarie. Vor fi reabilitate etajele 5, 6 și 9 şi sălile de operaţii de la etajul 2 şi de la Terapia Intensivă. Vom avea asigurată finanţarea pentru toate lucrările.

Apoi vom relua proiectul privind realizarea unei pasarele între blocul central și blocul medical, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să iasă afară, să treacă prin curtea spitalului dintr-un imobil în altul.

Vom continua și achizițiile de echipamente medicale. Am avea nevoie de încă două aparate de radiologie, care costă circa trei milioane de lei, și de alte patru ecografe de înaltă performanță pentru Secţia Radiologie şi pentru secţiile de ginecologie. Avem mai multe nevoi la acest capitol, dar lista o vom finaliza în ianuarie, pentru că atunci va fi și un buget.

OLT-ALERT.RO: Cum stați cu resursele umane, domnule manager?

Cătălin Rotea: În ceea ce privește numărul de medici, aproape acoperim toate secțiile. Sunt mici excepţii, dar chiar acum sunt în desfăşurare concursuri pentru posturi pe Oftalmologie, Reumatologie şi Pediatrie. O dată ce și aceste posturi vor fi ocupate, vor fi asigurate absolut toate secțiile cu medici specialiști.

Și în privinţa asistentelor am avut concursuri, au fost ocupate posturi. Un alt concurs este în desfăşurare pentru ocuparea a 12 posturi, urmând ca, în ianuarie, să mai demarăm un concurs pentru 10 posturi de asistente şi pentru 10 posturi de infirmiere.

OLT-ALERT.RO: Domnule Rotea, care a fost încărcătura spitalului cu pacienți anul acesta?

Cătălin Rotea: Până acum, Spitalul Județean de Urgență Slatina are circa de 44.000 de pacienţi externaţi.

OLT-ALERT.RO: Putem compara?

Cătălin Rotea: Da. În acest moment, când încă mai avem 11 zile până la finalul anului, am depășit cu 2000 de pacienți numărul total al celor persoanelor externate în 2018.

OLT-ALERT.RO: Se vorbește despre dumneavoastră că, orice funcție ați deținut, ați fost omul potrivit în locul potrivit. Ați fost șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, ați fost prefect al județului, ați lucrat și în administrația centrală. Cum vi se pare postul pe care îl ocupați în prezent?

Cătălin Rotea: Este cel mai greu job al meu de până acum, am momente în care mă simt foarte obosit, dar satisfacția de a vedea transformându-se rapid și în bine instituția pe care o conduci – și ce instituție! – și de a ști că de munca ta beneficiază atât de mulți oameni cu nevoi de sănătate mă întărește, îmi dă încredere să merg mai departe.

Pe de altă parte, știu că lucrurile vor merge bine și în viitor, pentru că am un foarte bun parteneriat cu Consiliul Județean, a cărui conducere a înțeles importanța majoră pe care o are spitalul nostru, importanța majoră a sănătății oamenilor și este alături de mine cum nu am văzut în alte județe. Aceasta este, de fapt, explicația investițiilor masive făcute în ultimii doi ani în spital, investiții care s-au ridicat la peste 40 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here