NATO se reunește de urgență. Situația din Orientul Mijlociu pare să se înrăutățească de la o oră la alta

NATO Flag (Vector)

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Nord-Atlantic pentru luni, în condițiile în care situația din Orientul Mijlociu este tot mai tensionată, potrivit DPA citată de Agerpres.

Reuniunea la nivel de ambasadori a principalului for de decizie al Alianţei, programată pentru ora 14:00 GMT, va evalua situaţia din zonă după uciderea într-un raid american în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Iran a condamnat atitudinea lui Donald Trump, sâmbătă, numindu-l „un terorist în costum”, după ce președintele SUA a amenințat că va lovi 52 de ținte iraniene dacă Teheranul va ataca americani ca răzbunare pentru uciderea generalului Qassem Soleimani, relatează Reuters.

Reacția președintelui SUA nu a întârziat să apară. Donald Trump le-a promis iranienilor că, dacă situația va capăta o nouă turnură și Republica islamică va pune în pericol obiectivele sau viețile americane, Statele Unite vor răspunde „fără nicio ezitare”.

Trupul neînsuflețit al comandantului iranian Qassem Soleimani, ce și-a găsit sfârșitul într-un raid aerian desfășurat de SUA în Irak, a fost readus în Iran, duminică, unde a fost omagiat de mii de oameni, potrivit agenției de presă IRIB, relatează Reuters.

Iranul a anunțat oficial, duminică, că nu își va mai respecta angajamentele asumate prin acordul nuclear încheiat cu Occidentul în anul 2015, potrivit NY Times, deși SUA anunțaseră anterior că Teheranul deja s-a îndepărtat de parametrii înțelegerii.

Parlamentul irakian a votat, duminică, o rezoluție prin care cere guvernului să oprească prezența trupelor străine pe teritoriul Irakului, ba chiar să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului, transmite agenţia Reuters preluată de Agerpres.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here