Operațiunea „Foc de artificii” s-a lăsat cu zeci de dosare penale în Olt. Peste 1300 kg de materiale pirotehnice au fost confiscate

Operațiunea „Foc de artificii” la care polițiștii din Olt au participat în perioada sărbătorilor de iarnă s-a lăsat cu zeci de dosare penale și cu confiscarea a peste 1.300 de kilograme de materiale pirotehnice.

Polițiștii au efectuat acţiuni şi controale atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Au fost vizate persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializau ambulant articole pirotehnice.

„Activităţile au avut scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2019/2020”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, Cristian Grigorescu.

În perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianuarie 2020, au fost întocmite 27 de dosare penale, fiind efectuate cinci percheziții domiciliare pe raza localităților Caracal, Crâmpoia și Izbiceni, la persoane bănuite de nerespectarea legislației privind articolele pirotehnice.

De asemenea, cu ocazia controalelor efectuate, au fost ridicate, în vederea confiscării, 1.392 kg de materiale pirotehnice.

„Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, două persoane au suferit vătămări”, a mai precizat reprezentantul IPJ Olt.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

„Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției.

Cazuri de încălcare a legii descoperite de polițiști

La data de 22 decembrie 2019, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu cei din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Secției de Poliție Rurală Corabia au efectuat o percheziție la domiciliul unui bărbat, de 37 de ani, din comuna Izbiceni, bănuit de săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept.

În urma percheziției, au fost găsite 10.494 de obiecte pirotehnice, cântărind aproximativ 340 de kilograme, în valoare de 9.000 de lei.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept, iar cele aproape 10.500 de articole pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării.

La data de 31 decembrie 2019, ora 15:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Caracal, au depistat pe strada Antonius Caracalla, din localitate, un bărbat de 41 de ani, din municipiul Caracal, care deţinea în interiorul unei autoutilitare, în vederea comercializării, 490 de bucăți de articole pirotehnice, acestea fiind ridicate în vederea confiscării.

Și în acest caz, oamenii legii au deschis un dosar penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here