Costache: Sistemul sanitar e pe roşu în toate sectoarele din cauza subfinanțării cronice

Sursa foto: b1.ro

Sistemul sanitar din România e „pe roşu în toate sectoarele” din cauza subfinanțării cronice, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

„Această subfinanţare cronică a programelor de sănătate şi a tot ce înseamnă medicina din România ne-a dus la situaţia în care suntem – un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene şi trebuie să ne trezim, să nu ne mai furăm căciula. Subfinanţând medicina vom rămâne şi vom bate pasul pe loc”, a declarat Victor Costache, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, costul mediu alocat în cadrul programului de fertilizare este mult mai mic decât în alte ţări: „Din discuţiile cu specialiştii costul corect este undeva în jur de 3.000 de euro, echivalentul a 3.000 de euro. La noi s-a finanţat undeva în jur de 6.000 de lei pentru cuplu. Serviciul trebuie finanţat integral. Aşa se practică”.

„Din fericire, este un model de succes în România radioterapia în care un serviciu este finanţat integral. Aceste model de bună practică trebuie extins şi în alte sectoare, unul este fertilizarea in vitro şi tot ce înseamnă medicina de reproducere”, a precizat el.

Potrivit acestuia, declinul demografic al ţării este „major, îngrijorător”: „Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie”.

Întrebat dacă va obţine suplimentarea fondurilor pentru programul de fertilizare in vitro, Victor Costache a menţionat că bugetul Sănătăţii poate susţine acest lucru, fiind o prioritate „de grad zero” a acestui Guvern să stopeze declinul demografic.

Ministrul a mai precizat că ia în calcul introducerea de noi proceduri pentru fertilizare: „Nu înţeleg de ce nu au fost introduse până acum. Astfel ne împingem tinerii noştri să plece, tinerele cupluri să îşi caute soluţii în străinătate, încurajăm un turism medical în sensul rău al cuvântului şi acest lucru trebuie să înceteze.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here