Doi bărbați din Olt, arestați după cele peste 100 de percheziții în 25 de județe. Afaceri dubioase cu zeci de primării

Printre cele trei persoane arestate preventiv în urma celor 102 percheziții efectuate în 8 ianuarie de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, se numără doi bărbați din Olt, principali suspecți în dosarul în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu.

Este vorba de Viorel Bădoi, un așa-zis om de afaceri din Potcoava, și de nepotul acestuia, Ionuț Bădoi, care, alături de alte persoane din localitate, s-au specializat în înființarea unor firme care nu au niciodată angajați și care fac afaceri cu zeci de primării din țară, cărora le vând mobilier stradal la prețuri supraevaluate.

„Concret, procurorii au luat în vizor 14 firme, toate cu sediul în micul orăşel Potcoava, judeţul Olt. Cu aproximativ 5.000 de locuitori, Potcoava se poate lăuda că are câţiva milionari, toţi «specialişti» în afaceri cu primăriile. Familiile Bădoi, Miuţescu, Pompei sau Mihai sunt specializate în înfiinţarea unor firme, fără angajaţi. Acestea figurează pe numele diferiţilor membrii de familie sau a unor apropiaţi. Toate vând aceleaşi lucruri: mobilier stradal (bănci şi coşuri de gunoi), staţii de autobuz, panouri intrare/ieşire din localitate, produse de curăţenie, produse PSI şi furtunuri.

În urma percheziţiilor, doi dintre aceşti „oameni de afaceri” au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Este vorba despre Viorel Bădoi (considerat unul dintre capii unei familii – foto jos) şi de Ion Bădoi, nepotul acestuia. Firma lui Viorel Bădoi, SC Laur Viomet SRL, a fost înfiinţată în 2002 şi a existat până în 2008. În ultimul an de activitate a avut o cifră de afaceri de 989.172 de lei. Toţi banii provin din achiziţii directe făcute de diferite primării din ţară. Firma celuilalt arestat, SC Tekomia Magyar SRL a fost înfiinţată în 2019 şi imediat a prins câteva contracte cu primăria Găneasa, Vulcana-Pandele sau cu Şcoala Generală din comuna Perieţi”, scriu jurnaliștii de la Adevărul de Giurgiu.

Firma lui Viorel Bădoi, SC Laur Viomet SRL, a fost înfiinţată în 2002 şi a existat până în 2008. În ultimul an de activitate a avut o cifră de afaceri de 989.172 de lei. Toţi banii provin din achiziţii directe făcute de diferite primării din ţară. Firma lui Ion Bădoi, SC Tekomia Magyar SRL, a fost înfiinţată în 2019 şi imediat a prins câteva contracte cu Primăria Găneasa, Vulcana-Pandele sau cu Şcoala Generală din comuna Perieţi.

„Îi pun pe unii din Potcoava să le facă bănci şi coşuri, le cumpără materiale, fără acte, şi ei lucrează cu 50 de lei pe zi. Apoi le bagă la suprapreţ la unii primari. Îi agaţă pe primari cu câteo masă, le bagă un plic cu bani direct şi după aceea sunt la mâna lor, nu mai mişcă. Nu au nici un Dumnezeu. Acţionează aşa de 10-15 ani”, a declarat, pentru Adevărul de Giurgiu, un apropiat al acestor familii.

Verificările procurorilor vizează achiziţii făcute de la firmele din Potcoava chiar şi în urmă cu 10-12 ani. „Este şi cazul primăriei Crucea din judeţul Constanţa. De aici s-au ridicat documentele care au stat la baza cumpărării unor băncuţe în anul 2008. Tot cam pe atunci şi primăria Murfatlar achiziţiona mobilier stradal de la firmele din Potcoava. Primarul de acum spune că nu ştie nimic despre activitatea fostului primar, cel care a făcut aceste achiziţii. O altă primărie călcată de poliţie a fost cea din Cogealac unde s-au ridicat documente privind achiziţia unor steaguri”, mai scrie Adevărul de Giurgiu.

Sursa citată de publicația din Giurgiu explică pe scurt cum acţionează clanurile şi cum reuşesc să-i convingă pe mulţi primari să facă afaceri cu ei: „Fac un preţ bun la început şi îi bagă primarului şi un plic. Ai pus mâna pe bani, la revedere, nu mai scapi de ei. Fac scandal în primărie, nu pleacă de acolo până nu faci afaceri cu ei. Nu pot să-mi explic cât de proşti sunt primarii. Apoi supraevaluează totul. Dacă o băncuţă costă 50 de lei, ei o vând cu 500 de lei. 90% din panourile de intrare în localităţi sunt făcute în Potcoava, de oameni care iau 50 de lei pe ziua de muncă.”

Toate cele 14 firme verificate de procurorii din Bolintin-Vale aparţin familiilor Bădoi, Miuţescu, Pompei sau Mihai, majoritatea având sediul social pe strada Târgului numărul 49 sau numărul 23, în oraşul Potcoava.

„Firma Ductil Clemans are ca asociat unic pe Florin Bădoi şi a realizat 16 achiziţii directe în anii 2018 şi 2019. De pe urma acestor contracte, firma a încasat peste 120.000 de lei. Afacerile cele mai mari au fost cu primăria din Valea Dragului ( 43.000 de lei pentru panouri intrare şi ieşire din comună – foto sus – şi 31.510 pentru extinctoare şi furtunuri de incendiu). Alte primării sau instituţii publice care au cumpărat produse de la firma anchetată de procurori sunt: Şcoala Gimnazială numărul 1 Roata de Jos, comuna Luica, comuna Găneasa.

Sunamita Biencuţa SRL o are ca asociat unic pe Daniela Pompei. În anul 2017, firma fără nici un angajat, a încheiat 19 contracte publice cu câteva primării (Măneşti, Vultureşti, Schitu Goleşti, Româneşti) de pe urma cărora a încasat 61.000 de lei. A vândut aceleaşi produse ca şi în cazul celorlalte firme din Potcoava: staţii de autobuz, coşuri de gunoi, bănci, produse de curăţenie, produse PSI.

Acesta este tiparul tuturor celor 14 firme. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale au precizat că nu pot face nici un fel de declaraţii în acest stadiu al anchetei penale”, potrivit Toate cele 14 firme verificate de procurorii din Bolintin-Vale aparţin familiilor Bădoi, Miuţescu, Pompei sau Mihai, majoritatea având sediul social pe strada Târgului numărul 49 sau numărul 23, în oraşul Potcoava”, mai arată Adevărul de Giurgiu.

______________________

Perchezițiile din 8 ianuarie au avut loc în județele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în București, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții.

În Olt, descinderi au fost efectuate în Potcoava și Osica de Sus.

Acțiunea a avut loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu.

Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate.

Aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here