Procurorul care a coordonat ancheta în cazul Caracal, propus pentru șefia DIICOT

Sursa foto: romaniatv.net

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat marți nominalizarea Giorgianei Hosu pentru funcția de procuror-șef al DIICOT. Procuror-șef ajunct al direcției anti-mafie, Giorgiana Hosu a mai condus interimar DIICOT și în 2014 după demisia Alinei Bica și din vara lui 2019 după demisia lui Felix Bănilă. 

Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime în magistratură a instrumentat mai multe dosare importante, între care se numără şi cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Alte dosare instrumentate de procuror sunt: cel al omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”.

Hosu a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Ulterior, în mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul pentru care Giorgiana Hosu a plecat în 2016 de la DIICOT a fost faptul că ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, nu a mai propus-o pentru un nou mandat în structura de conducere a Direcţiei. Avea să revină în 2018 în DIICOT la propunerea lui Tudorel Toader.

Aceasta a fost implicată direct în Cazul Caracal fiind trimisă imediat după ce subiectul a explodat la fața locului pentru a coordona situația. Acest lucru s-a făcut în ciuda faptului că este specializată pe infracțiuni economice nicidecum pe dosare de crimă, răpire sau trafic de persoane.

De altfel, Giorgiana Hosu a insistat foarte mult în comunicarea publică pe infracțiunea de trafic de persoane pentru că altfel DIICOT nu avea competențe pe acest dosar, lucru ce a bulversat și mai mult presa. În cele din urmă, prin modificărea legii DIICOT a căpătat competențele necesare pentru a continua dosarul.

În 2016, soțul adjunctei DIICOT, Dan Hosu, a fost ridicat din casă de DNA pe motiv că ar fi săvârșit infracțiunile de trafic de influență, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

Sursa: b1.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here