Ministrul Mediului trimite Corpul de Control la Garda de Mediu Olt pe subiectul topitoriilor

Prezent, miercuri, la Slatina, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că va trimite Corpul de Control la Garda de Mediu Olt pentru a lua la bani mărunți instituția pe subiectul noxelor eliberate în atmosferă de topitoriile din județ. Totodată, el a spus că se va analiza posibilitatea ca la Slatina să fie amplasată o a doua stație de monitorizare a calității aerului, pentru compararea datelor culese de echipamente.

Oficialul a decis ca un asemenea control să fie făcut după ce, în cadrul unei conferințe de presă, la care a fost prezent și deputatul Gigel Știrbu, a primit informații de la jurnaliști în legătură cu aerul irespirabil din anumite zone ale Slatinei în timpul în care aceste topitorii funcționează.

Jurnaliștilor le-a ținut isonul și Gigel Știrbu, care a întărit informațiile venite dinspre aceștia, spunând că slătinenii care locuiesc în zone limitrofe platformelor industriale nu pot deschide geamurile pentru aerisire din cauza mirosului greu generat de noxe.

„Suntem mai mulți care locuim în zona industrială a orașului, unde nu putem deschide geamul. Atât de mult miroase în zona aceasta limitrofă zonei industriale, din cauza acestor topitorii. (…) Funcționarii de la Garda de Mediu nu merg noaptea în control, decât dacă au tematică. Și dacă au rezistat atât amar de vreme, probabil, cei care au topitoriile știu când e tematică de control și atunci nu lucrează. E o situație extrem de gravă în Slatina cu acele topitorii. Cei doi directori de deconcentrate din subordinea dumneavoastră nu sunt străini de această situație”, i-a spus parlamentarul de Olt ministrului Mediului.

Costel Alexe a anunțat că va trimite Corpul de Control care va trebui să verifice dacă topitoriile din județ funcționează în baza tuturor autorizațiilor și avizelor de mediu și dacă funcționarii Gărzii de Mediu își fac treaba.

„O să dăm în analiză la colegii din minister dacă montăm o a doua stație de monitorizare a calității aerului în Slatina, în așa fel încât să putem compara datele și dintr-o parte, și din alta. Și, doi, o să trimitem un corp de control pentru începutul săptămânii viitoare, astfel încât să ne asigurăm că aceste topitorii sunt principala problemă.

Prin Corpul de Control al ministrului vom constata următoarele: dacă aceste topitorii au reglementări și avize și ele funcționează în baza lor (dacă nu, au o reală problemă) și doi: vom vedea cum angajați ai statului român din Comisariatul Gărzii de Mediu Olt și-au făcut treaba sau nu”, a declarat ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că, după control, va face publice rezultatele acestuia.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului are în vedere o verificare la nivel național a tuturor topitorilor din țară.

„În perioada următoare o să facem o evidență a tuturor topitoriilor din Comisariatul Gărzii de Mediu, în care să vedem câte funcționează cu autorizație, câte funcționează fără autorizație, dacă sunt și din acestea. 

Evident că pe coșurile de evacuare (ale topitoriilor – n.r.) ar trebui să aibă contor, să vedem dacă au funcționat, dacă au respectat reglementările din avizele de mediu. Vom vedea și  dacă au fost reclamații, dacă s-au confirmat acele reclamații și, evident, care au fost sancțiunile”, a mai spus Costel Alexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here