Muzeul Județean Olt, evocări istorice și expoziție de artă plastică de Mica Unire

Muzeul Județean Olt omagiază cei 161 de ani de la realizarea Unirii Principatelor Române, cunoscută în Istoria Românilor drept „Mica Unire”, prin mai multe activități culturale.

După ce, miercuri, la Complexul de Servicii „Amicii” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt a avut loc o evocare istorică sub genericul „Unirea Națiunea a făcut-o!”, vineri, 24 ianuarie, publicul poate vizita, gratuit, între orele 9,00-17,00, expozițiile de bază și temporare ale Muzeului Județean Olt.

În aceeași zi, reprezentanții instituției vor participa la ceremonialul organizat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Instituția Prefectului Olt, care va avea loc, între orele 9,30 – 11,00, la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Slatina.

Tot vineri va avea loc, la Galeria Artis a Muzeului Județean Olt, de la ora 11,30, vernisarea expoziției de pictură Marius Turaiche, eveniment cultural organizat în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt.

„Instituită de Parlamentul României ca zi de Sărbătoare Națională, ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, «semnifică, practic ziua de naștere a statului român modern și trebuie ca românii să nu uite acest lucru», așa cum se arată în expunerea de motive a inițiatorilor acestui act legislativ.

Unirea celor două principate, Moldova și Țara Românească, a fost un proces istoric început la 1848  – atunci când a fost realizată unirea vamală a celor două țări surori, în timpul domnitorilor Mihail Sturdza și Gheorghe Bibescu – și care s-a desăvârșit din punct de vedere politic în anul 1862, odată cu unificarea Guvernului și Parlamentului de către principele Alexandru Ioan Cuza, ales ca domnitor atât în Moldova, la 5 ianuarie 1859, cât și în Țara Românească la 24 ianuarie 1859”, spune directorul Muzeului Județean Olt, dr. Laurențiu Guțică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here