Încă PATRU focare de pestă porcină africană în Olt. Autoritățile, în ALERTĂ MAXIMĂ

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, joi, au fost confirmate încă patru focare focare de pestă porcină africană în Olt. Până acum, în Olt au fost înregistrate 139 de focare ale bolii, autoritățile fiind nevoite să ucidă preventiv peste 7.700 de porci.

Confirmarea noilor cazuri a venit de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Este vorba de două cazuri în gospodării din Vișina și de doi mistreți găsiţi morţi pe fondul cinegetic 15 Cârlogani.

Imediat, la sediul Prefecturii s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru aprobarea planului de măsuri privind cele patru noi focare.

„Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (23 de capete), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale.

În cazul celor două cadavre de mistreţi, conform procedurilor, după prelevarea probelor s-a efectuat îngroparea in situ a cadavrelor şi dezinfecţia perimetrului, echipamentelor, utilajelor şi autovehiculelor utilizate” se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Olt.

Au fost instituite imediat zone de restricție și de supraveghere. Pentru focarele confirmate de la Vişina localitățile și fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție sunt Vișina, Vișina Nouă, o exploatație comercială de porci și  Fondul de Vânătoare 54 Vișina.

Localități și fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere sunt localitățile Brastavățu (Brastavățu, Crușov), Vădastra, Obârșia (Obârșia, Coteni),  Vădăstrița, Corabia (Corabia, Vârtopu, Tudor Vladimirescu), fondurile de vânătoare 55 Corabia, 49 Rusănești și 50 Obârșia.

Pentru focarele confirmate de fondul cinegetic 15 Cârlogani zona afectată este formată din zona infectată pe o rază de 8 km de la caz și zona tampon de încă 5 km, astfel:

– 8 km – UAT Cârlogani – Cârlogani, Cepari, Stupina, Scorbura, Beculești; UAT Morunglav – Morunglav, Bărăști, Ghiosani, Morunești, Poiana Mare; UAT Pleșoiu – Schitu din Deal, Schitu din Vale, Cocorăști; UAT Strejești – Strejeștii de Sus ; FV 15 Cârlogani ; FV 14 Strejești ; FV 16 Morunești.

– 13 km – UAT Grădinari – Grădinari, Runcu Mare, Petculești; UAT Strejești – Strejești, Colibași ; UAT Pleșoiu – Pleșoiu, Doba, Arcești, Arcești Cot; UAT Găneasa – Grădiștea, Izvoru, Dranovățu; UAT Bobicești – Bobicești, Comănești, Govora, Chintești, Bechet ; UAT Balș – Româna; UAT Oboga – Oboga ; UAT Călui – Călui, Gura Căluiu; UAT Iancu Jianu – Iancu Jianu, Dobriceni, Preotești ;  FV 20 Izvoru .

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ-teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Specialiștii fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.

Crescătorii de porci au obligaţia de a respecta următoarele măsuri :

 • asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
 • este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
 • este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
 • este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
 • periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
 • se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
 • porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
 • este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
 • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
 • în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
 • este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
 • toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.

De la declararea pentru prima dată a unui focar de pestă porcină africană în judeţ (în 2018), în Olt au fost înregistrate 139 de focare ale bolii, dintre care 71 de focare au fost stinse.

Pentru combaterea bolii au fost ucise peste 4.000 de porci în gospodăriile populației, la care se adaugă peste 3.700 de capete dintr-o exploataţie comercială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here