Primele cazuri de gripă în școlile din Olt. Boala a fost confirmată la trei minori

Alte trei cazuri de gripă au apărut în Olt. De data aceasta este vorba de trei minore care frecventează colectivități de învățământ. 

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, cele trei cazuri au fost confirmate joi de laboratorul Institutului Cantacuzino București.

„În data de 23 ianuarie 2020, la nivelul județului Olt s-au confirmat trei cazuri de îmbolnăvire prin gripă. Este vorba de trei persoane de sex feminin, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, toate din mediul urban, confirmate cu virusul gripal tip B, fără condiții medicale pre-existente, nevaccinate anti-gripal, care frecventează colectivități de învățământ.

Toți pacienții diagnosticati au beneficiat de  tratament specific antiviral”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

În total, în Olt au fost confirmate patru cazuri de gripă, primul fiind cel al unei femeie.       

Începând cu data de 23 ianuarie 2020, Direcția de Sănătate Publică Olt a instituit sistemul de raportare zilnică, prin cabinetele medicale școlare, cu referire la situația epidemiologică din mediul urban, care va fi transmis la Inspectoratul Școlar Județean, pentru informare și punere în aplicare, se mai precizează în comunicatul DSP.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor  virale, inclusiv gripă, DSP Olt recomandă populației:

Ø  Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;

Ø  Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tușe, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare);

Ø  Evitarea consumului de  alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la  agravarea simptomelor.

Ø  Adaptarea unei ținute  vestimentare adecvate sezonului.

Ø  Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o camera corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită ).

Ø  Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripă.

Ø  Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here