Cum afectează coronavirusul corpul uman și care sunt categoriile cu cel mai mare risc

Medicii care se luptă cu noul coronavirus la Spitalul Jinyintan din Wuhan încep să ofere răspunsuri despre cum atacă virusul corpul uman, care este gama completă de simptome, în ce condiții virusul afectează grav corpul uman, ducând la deces, și cum ar putea fi tratat, relatează BBC.

O analiză detaliată pe primii 99 de pacienți tratați a fost publicată în jurnalul medical Lancet.

Primii afectați sunt plămânii

Toți cei 99 de pacienți duși la spital aveau pneumonie, plămânii lor fiind inflamați, iar micile alveole pulmonare unde oxigenul se mișcă spre sânge erau pline cu apă.

Medicii au descoperit și alte simptome. Astfel, 82 pacienți aveau febră, 81 dintre pacienți tușeau,

31 dintre pacienți aveau dificultăți de respirație, 11 pacienți prezentau dureri musculare, 9 dintre pacienți erau confuzi, 8 aveau dureri de cap, iar 5 dintre pacienți aveau dureri în gât.

Primele decese

Primii doi pacienți care au murit păreau destul de sănătoși, chiar dacă erau fumători de mulți ani, viciu care le-at fi slăbit plămânii. Primul, un bărbat în vârstă de 61 de ani, avea pneumonie acută atunci când a ajuns la spital.

Bărbatul avea dificultăți acute de respirație, ceea ce însemna că plămânii săi nu puteau pompa suficient oxigen către organele sale pentru a îl ține în viață. Chiar dacă a fost pus pe aparate de ventilație mecanică, plămânii săi au cedat și inima i s-a oprit. Bărbatul a decedat la 11 zile de la internare.

Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 69 de ani, prezenta la rândul său dificultăți acute de respirație. I-a fost atașat un plămân artificial, însă nu a fost suficient. A murit de pneumonie serveră și șoc septic atunci când presiunea sa arterială a scăzut dramatic.

Din 25 ianuarie, din cei 99 de pacienți, 57 încă erau spitalizați, 31 au fost externați, iar 11 au murit. Acest lucru nu înseamnă că rata mortalității a acestei boli este de 11%, de vreme ce pacienții încă internați ar putea muri și mulți alții prezintă simptome ușoare, iar aceștia nu ajung să fie spitalizați.

Lucrătorii în piețe, în categoria de risc

Se crede că animalele vii vândute la piața de pește și fructe de mare din Huanan ar fi sursa infecției cu noul coronavirus numit 2019 – nCoV.

Din cei 99 de pacienți, 49 au avut contact direct cu piața. Astfel, 47 dintre ei lucrau acolo, ca manageri sau vânzători, iar doi erau cumpărători.

Bărbații de vârstă mijlocie, cei mai afectați

Majoritatea celor 99 de pacienți erau bărbați de vârstă mijlocie, între 56 și 67 de ani. Cu toate acestea, cele mai recente date indică o răspândire mai egală între sexe. Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China au spus că în medie, 1,2 dintre cei infectați erau bărbați, la fiecare 1,0 femei.

Sunt două explicații pentru această diferență: Medicii spun că bărbații sunt fie mai predispuși la îmbolnăvire și să necesite tratament în spital sau, din motive sociale și culturale, să fi fost mai expuși virusului atunci când a izbucnit.

Doctorul Li Zhang a precizat: „Predispoziția redusă a femeilor la infecții virale poate fi atribuită protecției la cromozomul X și hormonilor sexuali, care joacă un rol important în imunitate”.

Cei mai mulți dintre cei 99 de pacienți aveau alte boli care i-au făcut mai vulnerabili la virus, fiind „un rezultat al unui sistem imunitar slăbit la acei pacienți”:

40 dintre pacienți aveau o inimă slăbită sau vase de sânge afectate din cauza unor probleme cardiologice, insuficiență cardiologică și infarct. Alți 12 pacienți aveau diabet.

OMS: Urgență la nivel global

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.

Numărul deceselor confirmate provocate de coronavirus în China a ajuns la 304 morţi, după ce autorităţile din provincia Hubei, focarul epidemiei, au anunţat duminică 45 de noi decese. Duminică, s-a înregistrat însă și primul deces în afara teritoriului Chinei, în Filipine, astfel că bilanțul total se ridică la 305 morți.

În total, numărul bolnavilor din China a ajuns, de la izbucnirea epidemiei, la 14.380.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here