DEFRIȘĂRI ILEGALE. Topul județelor, făcut de ministrul Alexe

Sursa foto: b1.ro

Ministrul porpus la Mediu, Costel Alexe, a făcut, luni, în timpul audierilor din Parlament, topul județelor cu cele mai multe defrișări ilegale.

Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu coduc detașat.

Alte judeţe unde se taie mult ilegal sunt Cluj, Caraş-Severin, Alba şi Neamţ.

Alexe a precizat că viitorul Guvern este obligat să ia măsuri dure și imediate. DE asemenea, el precizează că de la Bruxelles au venit nenumărate avertismente în acest sens.

Amintim aici că, săptămâna trecută, Uniunea Europeană cere României să oprească defrişările ilegale.

„Comisia Europeană în aceşti trei ani şi-a pierdut efectiv răbdarea în raport cu autorităţile de la Bucureşti. S-ar putea ca după alegerile anticipate sau alegeri la termen să ne regăsim cu toţii la aceeaşi masă şi va trebui, indiferent de cine va forma Guvernul, să fim mai credibili şi să facem paşi importanţi în a rezolva aceste probleme, pentru că nu sunt nici problemele lui Costel Alexe şi nici ale oricăruia dintre dumneavoastră. Sunt probleme cu care se confruntă România”, a spus Alexe.

Potrivit datelor prezentate de Alexe, gărzile de mediu au semnalat că „cele mai mari hoţii descoperite în ultimii doi ani” au fost în Maramureş, de unde au dispărut 110.000 metri cubi de lemne, Bistriţa-Năsăud, cu peste 30.000 mc furaţi, Sibiu – peste 20.000 mc.

Costel Alexe, renominalizat de Ludovic Orban pentru funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, a primit, luni, aviz negativ în comisiile de specialitate din Parlament.

Au fost 17 voturi „împotrivă”, 15 „pentru” și o abținere.

Alexe a spus, în timpul audierilor de la comisie, că fostul ministru al Mediului Ioan Deneş a făcut doar rău silviculturii din România şi că în ultimul an al mandatului acestuia au crescut tăierile ilegale în judeţul Bistriţa-Năsăud cu 24%.

„Din păcate, deşi suntem astăzi adversari politici, după doamna Doina Pană, care a fost ministrul Apelor şi Pădurilor, un ministru bun de altfel, nu o spun eu, o spun şi cei din minister pe care i-am găsit, după domnia sa cred cu tărie că acest minister a fost condus de cel mai slab ministru care l-a avut România vreodată în domeniul silvic şi forestier: domnul Deneş. Domnul Deneş a făcut doar rău silvicuturii din România şi din păcate nu am găsit încă o acţiune bună sau o măsură bună pe care să o fi luat. Indiferent care este răspunsul sau realitatea, vă spun un singur lucru. În ultimul an al mandatului său, în judeţul Bistriţa-Năsăud, nu o spun eu, o spun rapoartele Gărzii Forestiere, tăierile ilegale în judeţul Bistriţa-Năsăud au crescut cu 24 la sută. În judeţul ministrului Apelor şi Pădurilor”, a spus Alexe.

Alexe a mai anunţat că aproape 40 la sută din Pădurea Băneasa va deveni pădure-parc.

„37 la sută din suprafaţa pădurii Băneasa, administrată de Romsilva, va deveni pădure-parc. Sunt dintre dumneavoastră care m-au sunat şi mi-au spus, Costel, avem păduri în jurul oraşelor în care locuim, am vrea să le băgăm în zone de protecţie să nu mai fie păduri de producţie şi pădurile să aibă acel rol pe care ar trebui în jurul oraşelor, de plâmân verde. Celelalte 67 la sută din pădurea Băneasa, deşi sunt proprietate privată, am luat decizia cu ai noştri colegi din cadrul ministerului ca în amenajamentul silvic din luna martie să intre în zona de protecţie. Pentru că Bucureştiul suferă astăzi din cauza poluării”, a mai afirmat ministrul propus la Mediu.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here