Moşii de iarnă 2020. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor

Sursa foto: romaniatv.net

În fiecare an creştinii ortodocși din România îi pomenesc pe cei morţi. Sărbătoarea este numită “Moșii de iarnă” sau “Sâmbăta morților”. Anul acesta Sâmbăta Morţilor este sărbătorită în data de 22 februarie.

În Sâmbăta Morţilor în biserică sunt pomeniţi oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Conform tradiţiilor, în această zi credincioşii dau de pomană mâncare gătită. Se spune că în Sâmbăta Morţilor, sufletele mortilor vin pe pamant sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

În bătrâni, această zi era cunoscută şi ca Moşii de piftii sau Sâmbăta piftiilor. Este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. În această zi nu se lucrează, iar tradiţia spunea că femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data.

În Sâmbăta Morţilor, credincioşii duc mâncărurile gătite şi coliva la biserică pentru a fi sfinţite. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor morţi le împart după slujba de pomenire.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here