Spitalul Slatina va avea un laborator de diagnosticare rapidă a COVID-19. CJ Olt pune la bătaie un milion de lei pentru achiziție

Consiliul Județean Olt va asigura 1.050.000 lei pentru achiziția unui Laborator Modular de Biologie Moleculară, care va ajuta Spitalul Județean de Urgență Slatina în lupta cu pandemia cauzată de noul coronavirus.

Laboratorul va fi operațional în maxim patru săptămâni și va putea realiza 196 de teste pe zi.

Investiția răspunde nevoii de diagnosticare rapidă a SARS CoV, dar și a amenințărilor epidemiologice viitoare.

Este, așadar, o investiție durabilă, care grație tehnologiei utilizate, de tip Real-Time PCR, se vor putea efectua, ulterior, analize și pentru diagnosticul unor patologii precum:

 • Infecții transmisibile HBV, HCV și HIV precum și Helicobacter pylori;
 • Mutații genetice complexe precum cele caracteristice patologiilor oncologice, precum BRCA – esențial în diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal, gastric, pancreatic, de sân și ovarian, prostată, renal, de piele, dar și cancerul sistemului nervos central;
 • Hepatite A, B, C , D și G;
 • Infecții transmise pe cale sexuală;
 • Viruși herpetici;
 • Boli transmise de căpușe, precum Borrellia;
 • Tuberculoză;
 • Human Papilloma Virus.

De asemenea, există posibilitatea de extindere continuă a capabilității de detecție, prin intermediul testelor ce vor fi dezvoltate de către producători, proporțional cu încercările viitoare.

Proiectul presupune realizarea unei structuri modulare din trei corpuri detașabile și transportabile ce asigură fluxul de lucru al unui laborator de biologie moleculară complex și complet conform normelor și standardelor actuale. De asemenea, laboratorul mobil va fi dotat cu toată aparatura, mobilierul și accesoriile necesare derulării activității de diagnostic la cel mai înalt standard.

„Aflat în prima linie în gestionarea acestei situații medicale critice în județul nostru, considerăm că Spitalul Județean de Urgență Slatina trebuie finanțat cu prioritate, mai ales în contextul în care, singurul ajutor de la Guvernul României a constat în 500 de pliante și 65 de măști chirurgicale medicale”, a declarat președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Aprobarea introducerii în lista de investiții a executării studiului de fezabilitate va fi făcută  printr-un proiect de hotărâre care va fi supus votului în ședința ordinară din data de 26 martie 2020.

2 COMENTARII

 1. Va fi operational peste 4 saptamani. Genial!!! Poate intre timp dotati spitalul cu aparatura de ventilare mecanica. Sunt vreo 9 aparate, nu???? Pana la cele 4 saptamani vor fi liste nefericit de lungi ale celor afectati.
  Si poate cineva se gandeste la o linie de donatie. mai suntem unii care vrem sa ajutam, fara sa facem politica.
  Ne miscam in reluare.
  Sper sa ne ajutati să contribuim și noi, ca atunci când noi sau unii dintre ai noștri ajung acolo, să poata respira.
  Multumesc. Cu stima, prof. Mariana Ceaus

 2. Recomandati spitalului sa faca o solicitare de donatie bani/aparatura/echipamente de protectie/teste…daca nu se iau masuri din timp se va intampla cu siguranta ca in celelate spitale grav afectate. Este suficient sa apara un singur caz care sa infecteze tot spitalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here