Munca la negru, sancționată de inspectorii ITM Olt

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, în luna martie, o serie de controale în rândul angajatorilor din judeţ, unde au aplicat o amendă de 20.000 de lei pentru munca la negru.

Inspectorii de muncă au depistat o persoană care făcea muncă la negru.

„Inspectorii de muncă au identificat o persoană care desfășura muncă nedeclarată, agentului ecomonic care o folosea, i-a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 lei”, potrivit unui comunicat al ITM Olt.

Luna trecută,au fost făcute 115 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 134 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 70 sancțiuni, din care 64 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 58.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe au fost constatate în timpul controalelor au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție, neefectuarea controlului medical periodic.

Totodată, luna trecută, în județul Olt au avut loc și zece accidente de muncă, în urma cărora zece lucrători au fost vătămați ușor și au rămas cu incapacitate temporară de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here