Cîţu, despre şomajul tehnic pentru bugetari: Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că nu există la nivelul ministerului nicio discuţie despre şomajul tehnic pentru bugetari şi nu susţine un astfel de proiect.

„Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administraţia publică”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Florin Cîţu, întrebat despre proiectul care vizează intrarea în şomaj tehnic a bugetarilor din anumite sectoare.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că toţi angajaţii, chiar şi cei din instituţiile publice, trebuie să preia din povara crizei provocată de coronavirus, de aceea a fost elaborat un proiect prin care angajaţii de la stat vor intra într-o formă de şomaj tehnic.

„Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul PFA, intreprinderilor familiale sau altor forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta am hotărât, împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei greutăţi, printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit şi din raţiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că mecanismul este simplu: jumătate din angajaţii unei instituţii vor lucra, iar cealaltă va sta în somaj tehnic în aceeaşi perioadă. Acest lucru ajută şi la diminuarea răspândirii coronavirusului.

Orban a mai spus că economia la buget prin implementarea unei astfel de măsuri este cuprinsă între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei.

Sursa: stirilekanald.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here