Avocatul Poporului intervine în disputa izolării persoanelor de peste 65 de ani

Avocatul Poporului cere autorităților liniștirea populației și asigurarea persoanelor de peste 65 de ani că nu vor fi îndepărtate de populație.

„Avocatul Poporului solicită autorităţilor să liniştească populaţia şi să dea asigurări că măsuri precum cele vehiculate în spaţiul public referitoare la persoanele de peste 65 de ani nu vor fi adoptate în România. În ultimele două zile, la Avocatul Poporului s-au primit sute de petiţii, în care persoane în vârstă îşi exprimă temerea în legătură cu aşa-zisele planuri şi declaraţii ale unor oficialităţi din statul român privind îndepărtarea persoanelor de peste 65 de ani din familiile lor şi din locuinţele lor”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Acesta solicită președintelui, premierului și Grupului de Comunicare Strategică să ofere asigurări că asftel de „măsuri de tip totalitarist” nu vor fi implementate pe teritoriul României.

„Având în vedere seriozitatea temerii create de răspândirea în spațiul public a posibilității de aplicare a unei măsuri care amintește mai degrabă de momente tragice ale istoriei decât de protejarea unei populații vulnerabile,

Având în vedere că Decretul privind instituirea stării de urgență și cel de prelungire a acesteia interzic propagarea unor informații false și obligă autoritățile la acțiune pentru a informa corect.

Avocatul Poporului solicită Președintelui României, Premierului și Grupului de Comunicare Strategică să liniștească populația și să dea asigurări că adoptarea unor astfel de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opțiune în România”, se mai arată în comunicat.

Nelu Tătaru neagă informațiile

Luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a negat intenția statului de a separa persoanele de peste 65 de ani de familiile lor.

„Am văzut multe site-uri astăzi, dând oarecum, chiar spunând, că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu”, a declarat Nelu Tătaru.

Și Grupul de Comunicare Strategică a transmis un comunicat de presă în care se arată că de relaxarea măsurilor de restricție se vor bucura toate categoriile de vârstă.

„În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”, se arată în comunicat.

Sursa: stirilekanald.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here