Ce a pățit o bătrână de 78 de ani care a mers la o farmacie aflată la 3 km de casă

O bătrână de 78 de ani din orașul Năsăud care plecase la o farmacie aflată la 3 km de casă și nu putea să ajungă acasă până la ora 13, a fost transportată la domiciului de polițiști.

Femeia avea declarația completată și nu a fost sancționată de agenți. Întâmplarea a fost povestită pe pagina de Facebook „Polițiștii au umor”.

„Și pentru că vreau să vorbim mai mult de normalitate și de solidaritate, azi, bătrânica din imagine (78 de ani), din orasul Năsăud, a fost găsită în zona unei farmacii de către un polițist. Colegul meu a discutat cu ea și așa a aflat că femeia era îngrijorată că nu va ajunge acasă în intervalul orar permis pentru vârstnici. Așa că, polițistul, a urcat-o pe bătrână în mașina de poliție și a condus-o până acasă, aproximativ 3 km, în siguranță. Fotografiile mi-au fost trimise de un cetățean, care a asistat fără să vrea la cele întâmplate. P.S. Nu a fost sancționată! Femeia avea la ea declarația pe propria răspundere”, este mesajul postat pe pagina „Polițiștii au umor”.

Când au voie să iasă din casă persoanele de peste 65 de ani

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Ulterior, Guvernul a emis și ordonanța militară nr. 4 care permite persoanelor de peste 65 de ani să iasă din casă și în afara intervalului respectiv, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here