Un băiat în vârstă de nouă ani care a luat Covid-19 în estul Franței, nu a transmis virusul, în ciuda faptului că a luat contact cu mai mult de 170 de persoane, potrivit unor cercetări care sugerează că copiii nu pot fi distribuitori majori ai virusului.
Băiatul s-a numărat într-un grup de cazuri legate de Steve Walsh, omul de afaceri din Hove, care a devenit primul britanic cu SARS-CoV-2, după ce a participat la o conferință de vânzări la Singapore în ianuarie, scrie The Guardian.
Walsh a transmis involuntar infecția când s-a alăturat unui grup de adulți britanici și o familie de cinci persoane la o cabană din stațiunea de schi Contamines-Montjoie din regiunea Haute-Savoie, după ce a zburat din Londra.
Astfel că, majoritatea oaspeților de la cabană au luat virusul, însă o anchetă a Sănătății Publice Franța a descoperit că tânărul de nouă ani nu l-a transmis niciunuia dintre frații săi și nici altcuiva, în ciuda faptului că a intrat în contact cu 172 de persoane, toate fiind în carantină ca măsură de precauție.
Un raport privind ancheta publicată din Clinica de Boli Infecțioase descrie modul în care testele au relevat că băiatul este infectat cu Sars-Cov-2, precum și gripa, dar și un virus alt comun de răceală. În timp ce amândoi frații săi au luat de la el gripa și virusul de răceală, nici unul nu a luat coronavirusul.
”Un copil, co-infectat cu alte virusuri respiratorii, a participat la trei școli în timp ce era asimptomatic, dar nu a transmis virusul, sugerând o potențială dinamică de transmitere diferită la copii”, a declarat Kostas Danis, un epidemiolog la Public Health France, pentru agenția franceză de știri AFP.
Băiatul a avut doar simptome ușoare și, la testare, s-a constatat că are Covid-19. Se presupune că nivelul scăzut de infecție explică de ce nu s-a transmis și la alte persoane.
Cercetătorii cred că, de obicei, copiii au simptome ușoare și pot transmite virusul mult mai puțin decât adulții infectați.
De ce copiii în general suferă de o formă mai ușoară a pandemiei de Covid-19 nu este bine înțeles, dar mulți oameni de știință suspectează că răspunsul lor imunitar este într-un fel capabil să elimine infecțiile mai rapid decât adulții mai în vârstă, care tind să fie loviți mult mai greu de boală.
Raportul vine după ce cercetătorii de la UCL au concluzionat în această lună că închiderea școlilor ar avea doar un efect mic asupra răspândirii virusului și că acest lucru ar trebui să fie cântărit împotriva costurilor sociale și economice profunde.
Zeci de țări și-au închis școlile pentru a încetini transmiterea coronavirusului, deși restricțiile au fost aduse pentru a evita adunările sociale care se formează în jurul școlilor, precum și pentru a limita răspândirea virusului în interiorul acestora.
La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit două milioane de cazuri.
Mai precis, peste 2.500.000 de persoane au fost testate pozitiv.
Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 177.000, iar peste 695 de mii s-au recuperat.
Sursa: b1.ro