NOUA ÎNŞELĂTORIE pe fondul COVID-19. Deţinătorii de carduri sunt afectaţi

Foto: dailybusiness.ro

Pandemia de coronavirus a făcut să apară noi încercări de înşelătorie, pe fondul panicii şi a răspândirii de informaţii false, lucru de care hoţii încearcă să profite.

Serviciul Român de Informații a transmis pe 25 aprilie că circulă pe WhatsApp un mesaj prin care le pot fi furate datele bancare oamenilor. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”.

Pe fondul acestei amenințări, atât Banca Transilvania, cât și BCR au transmis un mesaj important către utilizatori.

„Noi nu îți vom cere niciodată astfel de informații și, din acest motiv, trebuie să ne anunți dacă ai cea mai mică bănuială că ești ținta unui atac informatic”, a transmis BCR pe 25 aprilie.

„Există programe care pot fi instalate fără acordul tău, cu intenția de-a fura coduri de acces. În cazul în care, în timpul autentificării în pagina de internet banking, observi mesaje «neobișnuite» care îți solicită reintroducerea codurilor de acces, oprește imediat procesul de autentificare”, a adăugat BCR. Totodată, ar trebui să contactezi banca imediat în astfel de cazuri. Ai numărul *2227.

Banca Transilvania şi-a notificat şi ea clienţii.

„Pentru siguranța banilor tăi trebuie să știi că BT nu îți cere niciodată să descarci fișiere în mail-uri nesolicitate sau de la persoane necunoscute”, a informat BT. Pe site-ul băncii e pus la dispoziție un ghid ca să știi ce să faci într-o situație de tipul acesta.

În primul rând, BT îți recomandă să nu accesezi link-uri primite pe mail, pe care nu le-ai solicitat, sau trimise de către persoane necunoscute, în special cele care par să fie trimise de banca. Apoi, nu accesa sau descărca fișiere atașate mailului, în special cele care în aparență sunt trimise de banca.

În plus, nu instala aplicații mobile din surse necunoscute, altele în afară magazinelor oficiale și care nu sunt utilizate de un număr mai mare de utilizatori. Apoi, când accesezi BT24 Internet Banking, să fie doar de pe adresa web a băncii sau prin introducerea adresei în bară de adresa din cadrul browserului, folosind întotdeauna de tastatură și nu un anumit link.

Totodată, verifică în bara de adresa din cadrul browser-ului dacă adresa existentă este cea a serviciului de internet banking cunoscută. În plus, verifică dacă ai o conexiune criptată (https) cu site-ul internet banking al băncii.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here