Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seara într-o intervenție televizată că nu se cunoaște în România numărul exact al îmbolnăvirilor, în condițiile în care au fost multe persoane asimtomatice care nici nu au știut că au fost infectate.
Pot exista situații în care să existe o diferență de până la 18 ori între număruld e cazuri confirmate și numărul de cazuri reale, așa cum se întâmplă în Franța.
”Este adevărat că nu ştim cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, nu au ştiut că au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au făcut să se prezinte la medic. În Franţa sunt 200.000 de cazuri confirmate, iar studiul de seroprevalenţă mi-a arătat că sunt 6% dintre francezi, adică 3,6 milioane de persoane. Asta înseamnă o diferenţă de 18 ori”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.
Acesta a estimat că este posibil ca în România numărul real de îmbolnăviri să fie de 10 ori mai mare. „Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulaţie extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava”, a mai declara Alexandru Rafila.
Acesta a precizat că în general în statele din Europa de Est se constată o evoluție mai blândă a pandemiei.
„Avem în toate tările mult sub 1.000 de cazuri la milionul de locuitori, în Europa de Vest este mult peste. Nu avem o explicaţie în momentul de faţă. A fost un studiu care nu s-a finalizat, cum că aici copiii primesc vaccinul BCG la naştere, care induce un anumit timp de imunitate”, a mai explicat Alexandru Rafila.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că alți 362 de români au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Astfel, bilanțul celor infectați cu noul coronavirus ajunge miercuri, ora 13.00, la 11.978. Dintre aceste persoane confirmate pozitiv, 3.569 au fost declarate vindecate și externate.
Grupul de Comunicare Strategică mai anunță că la secțiile de terapie intensivă din toată țara sunt internați 247 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.
Cele mai multe cazuri de contaminare cu virusul chinez sunt în județul Suceava și în București.
Potrivit datelor transmise de autorități, în Suceava sunt, în acest moment, 2.733 de pacienți internați cu COVID-19, iar la București sunt diagnosticați 1.255 de cetățeni cu virusul chinez.
Sursa: romaniatv.net