Deputatul liberal de Olt Gigel Știrbu, unul dintre cei patru inițiatori ai Legii privind abrogarea pensiilor speciale, critică decizia de miercuri a Curții Constituționale prin care înaltul for a declarat legea neconstituțională.
Legea a fost declarată în dezacord cu Constituția României după ce a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului.
„Din nefericire, astăzi, Curtea Constituțională a respins proiectul inițiat de mine prin care erau eliminate pensiile speciale. Proiectul PNL a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Camera Deputaților a aprobat, în luna ianuarie 2020, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale.
În urma doleanțelor a peste 80% din români, am luat act și am propus interzicerea tuturor pensiilor speciale, eliminând privilegiile financiare pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, militari, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene
Am justificat atunci și acum declar iar că pensiile speciale actuale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, strict pe baza contribuțiilor.
Decizia strâmbă luată azi de către CCR este motivată de faptul că din cei nouă judecători ai Curții Constituționale, șase primesc pensii speciale. Întrebarea legitimă era cum pot niște judecători ai CCR, beneficiari de pensii speciale să fi judecat cu bună-credință, desființarea pensiilor speciale? Și iată, că nu au judecat drept!
O ţară întreagă a aşteptat ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivităţii, dar Curtea Constituțională a anulat astăzi reglementarea îndreptării acestei nedreptăți sociale!
Necinstită decizie!”, a scris, pe pagina sa de socializare, deputatul Gigel Știrbu.