Polițiștii din Olt au început s-o lase mai moale cu amenzile. Ce s-a întâmplat joi, 7 mai

La doar o zi după ce Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună (cu până la 20.000 de lei) este neconstituţională, forțele de ordine din Olt au început s-o lase mai moale cu aplicarea sancțiunilor.

În primul rând, joi, 7 mai, numărul polițiștilor, jandarmilor, polițiștilor locali și militarilor MAN aflați pe străzi a scăzut brusc, de la peste 400 sau, în cazul altor zile, 500 de reprezentanți ai forțelor de ordine la puțin peste 300.

Apoi, numărul amenzilor aplicate a scăzut și el, joi fiind înregistrate doar 46 de sancțiuni contravenționale, un prag foarte jos în comparație cu zilele de până în 7 mai.

Surpriza cea mai mare este dată însă de valoarea amenzilor aplicate ieri: 29.000 de lei. Aceasta în condițiile în care rareori valoarea sancțiunilor aplicate într-o zi în perioada stării de urgență scădea sub 100.000 de lei, înregistrându-se vârfuri care aproape că au atins 300.000 de lei/zi.

O explicație ar fi aceea că, până în data de 7 mai, oamenii legii nu doar că amendau tot ceea ce prindeau în afara cadrului legal, dar se pare că aveau și tendința de a urca spre nivelul maxim al amenzilor.

Întrebat de OLT-ALERT.RO în privința acestei scăderi bruște, prefectul de Olt a spus că nu știe ce s-a întâmplat.

„Situația așa a venit de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt, noi nu știm ce s-a întâmplat”, a declarat prefectul județului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, inspectorul principal Alexandra Dicu, a spus, la rândul său, că la nivelul biroului său ajunge doar valoarea totală a amenzilor, nu și valoarea sancțiunilor la nivel individual.

Cu 9 zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancţiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Cei care le-au primit, trebuie să le conteste în instanţă.

De la începutul stării de urgenţă au fost date peste 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.

Atenţie, neconstituţionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului.

Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here