Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) solicită public procurorului general Gabriela Scutea, în calitatea să de procuror ierarhic superior, să verifice din oficiu legalitatea și temeinicia soluției de clasare primită de Adina Florea în dosarul în care era cercetată că i-ar fi dat lui Darius Valcov spre publicare o copie după protocolul secret SRI-Parchet.
Asta după ce colegii Adinei Florea din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au clasat, pe 15 mai 2019, anchetă de abuz în serviciu deschisă în acest caz în baza articolului 16 litera a) din Codul de Procedura Penală, adică „fapta nu există”.
AMASP susține că Scutea ar trebui să analizeze modul în care s-a dat această clasare, iar, în cazul în care va aprecia că este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale.
„Apreciem că această verificare a soluției se impune cu atât mai mult cu cât doamna procuror Adina Florea s-a înscris în cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibilă cu existența oricăror suspiciuni care ar plană asupra carierei profesionale și integrității sale,” explică AMASP.
Potrivit procurorilor, soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 încheiat între PICCJ și SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Valcov.
Trimitere la cazul grefierei implicate
AMASP face trimitere la cazul unei grefiere din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care a fost cercetată în acest caz de neglijență în păstrarea informațiilor, privind modul în care a gestionat documentele clasificate, iar în final procurorii au decis renunțarea la urmărirea penală.
„Raportat la această situație de fapt, amintim că față de numită N. I., grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus la dată de 16 octombrie 2018 de către PICCJ – SUPC soluția renunțării la urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, fapta prevăzută de art. 305 alin. (2) C. pen., constând în aceea că, în calitatea să de prim-grefier în cadrul unității de parchet mai sus amintite, desemnată cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului încheiat în 8 decembrie 2016 între PICCJ și SRI și transmis și înregistrat la PCA Constanța, respectiv deținerea lui în afară zonei de securitate și efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unități de parchet), prin aplicarea unui post-it pe ștampila și numărul de înregistrare ale protocolului, în scopul neidentificarii unității de parchet dețînătoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane să-l dețînă și ulterior să-l publice la dată de 23 august 2018 pe Facebook,” susține AMASP.
Soluția de renunțare la urmărirea penală a fost confirmată prin încheierea Judecătoriei Constanța din 12 decembrie 2018, care a reținut existența elementelor constitutive ale infracțiunii, însă a arătat că „fapta prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările concrete de săvârșire a faptei și de scopul urmărit, în sensul că suspectă a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane în raport cu care se află în poziție de subordonare.”
Demersul lui Augustin Lazăr
Asociația face trimitere și la demersul fostului procuror general al României, Augustin Lazăr, care a solicitat instanței redeschiderea verificărilor în materie disciplinară față de d Adina Florea.
În actele trimise la Curtea de Apel București se stipulează că un procuror și doi grefieri din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ar fi dat declarații în sensul că Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Valcov, condamnat în prima instanța de ICCJ pentru fapte de corupție.
„În acest context, atât timp cât o instanța de judecată a reținut cu caracter definitiv faptul că grefierul N. I. a săvârșit o infracțiune, la solicitarea expresă a procurorului Adina Florea, iar SIIJ a pronunțat o soluție de clasare, rețînând faptul că procurorul Adina Florea nu a săvârșit în materialitatea ei vreo fapta penală în legătură cu aceleași împrejurări, se constată o contradicție flagrantă între cele două soluții (cea de renunțare la urmărirea penală dispusă de PICCJ și confirmată de instanța, respectiv cea de clasare dispusă de SIIJ), fiind practic ireconciliabile,” conchide AMASP.
Anchetă închisă și în cazul Vâlcov
Reamintim că, în februarie 2020, procurorii DIICOT au renunțat la acuzațiile care-l vizau pe Darius Valcov, fost consilier al Vioricăi Dancila, care a postat pe Facebook, în august 2018, protocolul dintre SRI și Parchetul General.
Politicianul era cercetat pentru infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională, iar în vara anului 2019 chiar a fost pus sub control judiciar în acest caz.
Sursa: ziare.com