Deși se așteptau ca, o dată cu salariile acordate luna aceasta, pe card să găsească și stimulentul de 2.500 de lei pe care guvernul l-a promis personalului medico-sanitar și auxiliar din linia întâi în lupta cu COVID-19, angajații Spitalului Județean de Urgență Slatina nu numai că nu au găsit stimulentul promis, dar s-au pomenit și cu bani mai puțini decât valoarea salariului propriu-zis, tipărită pe fluturașii de salariu. Contactată de OLT-ALERT, șefa Sindicatului Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, a explicat ce s-a întâmplat.
Toți salariații Spitalului Județean de Urgență Slatina angajați în lupta anti-COVID-19 care azi și-au verificat cardurile de salarii au rămas uluiți: deși în conturi trebuia să fie nu doar salariul propriu-zis, cu sporul de 85%, ci și stimulentul de 2.500 de lei promis de guvern, s-au pomenit cu bani mai puțin și decât valoarea salariului. Explicația? Deși nu li s-a acordat stimulentul de 2.500 de lei, în ciuda faptului că s-a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens (OUG 43/2020), angajaților unității sanitare li s-a oprit impozitul pe respectivul stimulent.
Contactat de OLT-ALERT, președintele Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, a explicat că fenomenul este unul la nivelul tuturor spitalelor vizate și că totul este din vina guvernului, care a pus carul înaintea boilor, anunțând acordarea stimulentului fără să aibă pregătită și operabilă sursa de finanțare – fondurile europene. În ciuda acestui fapt, Guvernul Orban a solicitat spitalelor care tratează pacienți cu COVID-19 listele cu beneficiarii, astfel că unitățile sanitare, sigure de promisiunea făcută de Executiv, au cuprins în fluturașii de salarii și stimulentul cu pricina, operând, în mod obligatoriu, impozitul de 10%.
„Pe Ordonanța 43/2020 s-a aprobat acordarea unui stimulent pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar care participă efectiv la transportul, echiparea, evaluarea și diagnosticarea pacienților cu COVID-19. Banii ar fi trebuit să vină din fonduri europene.
În condițiile acestea, Ministerul Sănătății a depus un proiect la Ministerul Fondurilor Europene, de 112 milioane de euro, din care jumătate se vor duce pe echipamente sanitare și jumătate pe aceste stimulente. Numai că Guvernul, respectiv Ministerul Sănătății, a pus cumva carul înaintea boilor, în sensul că a cerut listele cu personalul, dar nu a avut sursa de finanțare, nu a avut banii, pentru că nu a fost timp ca proiectul depus la Ministerul Fondurilor Europene să fie aprobat și finanțat, astfel încât să intre banii în conturile spitalelor. Listele fiind făcute și trimise la minister, au fost operați fluturașii de salariu și s-a oprit impozitul de 10% pe acel stimulent, în valoare de 250 de lei, în speranța că, până se dau salariile, vor veni și banii pentru stimulent. Lucru care nu s-a întâmplat. Iar spitalele nu au mai avut timp să modifice fluturașii și să opereze noi date financiare”, a declarat Roxana Dumitrescu.
În același timp, liderul Sanitas Olt spune că problema va fi rezolvată și că, cel mai probabil, banii vor intra în conturile angajaților săptămâna viitoare.
„Joi seară, în ședința de guvern, a fost aprobat un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în baza căruia, până vor veni banii de la UE, stimulentul va fi acordat din fondurile caselor de asigurări de sănătate. Iar lucrul acesta se va întâmpla cel mai probabil săptămâna viitoare”, a precizat președinta Sanitas Olt.
Totodată, Roxana Dumitrescu s-a arătat șocată de declarația ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care în loc să recunoască greșeala ministerului pe care îl conduce a declarat că, de fapt, ar fi vina managerilor de spitale care nu ar fi transmis listele cu beneficiari – lucru total neadevărat.
„M-a deranjat intervenția domnului Tătaru, care a spus că nu au ajuns listele cu personalul beneficiar la Ministerul Sănătății. Or, asta este un non-sens. Eu am fost acolo când au fost trimise, listele sunt făcute de două săptămâni, cum ar fi putut ca managerii spitalelor să nu le trimită? Declarația lui m-a surprins”, a mai spus Roxana Dumitrescu.
Pe de altă parte, la intervenția sindicatului, angajații Spitalului Slatina care sunt angrenați în activitățile medicale cu pacienții infectați cu coronavirus au beneficiat de la începutul stării de urgență de sporul salarial de 85%, lucru care s-a întâmplat în foarte puține spitale din țară.
„La noi, spre deosebire de 90% dintre spitalele COVID din țară, s-a acordat acest spor încă de la început, din 16 martie, pentru că ne-am luptat pentru el și pentru că am găsit și înțelegere atât la conducerea spitalului, cât și la Consiliul Județean Olt. Este o realitate care nici la Spitalul de Boli Infecțioase «Matei Balș» nu s-a întâmplat; angajații de acolo au ieșit în stradă pentru că primeau un spor de doar 25%”, a mai spus șefa Sanitas Olt.