Stare de Alertă. Orban: Este clar că riscul de infectare crește

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. Premierul Ludovic Orban a atras atenția că ”este clar că riscul de infectare crește”.

Marcel Vela a anunțat că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile.

”Art1. Începând cu data de 15 mai se declară starea de alertă la nivel naţional pentru 30 zile”, este primul articol al Hotărârii adoptate de CNSU.

În ce condiții devine obligatorie purtarea măștii

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale şi la locurile de muncă purtarea măştii devine obligatorie.

Şeful DSU a explicat că se prelungeşte interdicţia zborurilor de pe toatre aeroporturile pentru o perioadă de 14 zile.

”Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020”, a anunţat Raed Arafat.

De asemenea, se suspendă transportul internaţional de persoane către aceleaşi tări, până la 1 iunie 2020.

Carantina sau izolarea la locuinţă pentru persoanele care vin din străinătate

”Se instituie carantina sau izolarea la locuinţă pentru persoanele care vin din străinătate. Cele care nu pot sta acasă, se poate opta pentru carantina instituţionalizată. Cei care vin în ţară indiferent de unde vin se aplică măsura de izolare la domiciliu. Carantină instituţionalizată pentru cei care nu au unde sta sau care încalcă carantina la domiliciu”, a anunţat Raed Arafat.

Arafat a precizat că în localitate se poate circula liber, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane.

Ieşirea în afara localităţii se va face doar pentru motive întemeiate

”Este interzis în afara localităţii cu excepţii: interes profesional, umanitar, activităţi agricole, îngrijirea unei proprietăţi, programe sau proceduri în centre de tratamente, îngrijirea copiilor, membrilor de familie, asistenţa persoane vârstnice, deces, asistenţa medicală care nu poate fi amânată”, a mai precizat Raed Arafat.

Ludovic Orban a anunțat joi seară, noile măsuri care vor fi luate începând cu 15 mai.

Orban: „Am luat decizia de a convoca CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de vineri de la ora zero”

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, decretarea stării de alertă începând din 15 mai, de la ora 00.00 (zero). Orban a anunţat că se vor lua toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei, având în vedere că riscul de infectare va creşte, odată cu relaxarea unora dintre restricţii.

”Am luat decizia de a convica CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de mâine de la ora 00.00”, a anunţat Ludovic Orban, în debutul şedinţei CNSU.

Premierul a explicat din nou ce reprezintă starea de alertă şi a precizat că vor fi luate toate măsurile pentru a împiedica răspândirea pandemiei.

”Decizia este de a declara starea de alertă pentru a permite autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români. Starea de alertă reprezentă răspunsul la o situaţie deosebită”, a mai spus Orban.

Potrivit acestuia, ”este pentru prima dată în istorie când se declară starea de alertă”.

”Vom face faţă unei situaţii noi şi va trebui să ne conportăm responsabil”, a afirmat premierul.

Ludovic Orban a anunţat că, odată cu instituirea stării de alertă, se vor ridica o serie de restricţii, românii vor redobândi libertatea de circulaţie î interiorul localităţii.

”În afara localităţilor va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. De asemenea, vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi cele cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, cabinete stomatologice, se va relua activitatea în spitale, se va elimina orice restricţie legata de internări, orice persoană va beneficia de servicii medicale. Se vor relua activităţi sportive, în cantonamente pentru echipele naţionale”. a mai afirmat premierul.

Potrivit acestuia, ”numărul de interacţiuni sociale, vocaţiile de interacţiune pe oameni se vor înmulţi şi acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor, în comportamentul pe care îl vor avea în mijloacele de transport în comun”.

Ludovic Orban a precizat că ”este clar că riscul de infectare creşte”.

Sursa: stirilekanald.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here