Măsurarea temperaturii în supermarketuri ar putea fi utilă în detectarea COVID-19, dar cum variază temperaturile în funcție de sex și de vârstă 

Sursa foto: digi24.ro

Pe lângă măștile obligatorii, multe supermarketuri și instituții nu permit intrarea în spațiul lor fără o verificare a temperaturii cu un termometru digital cu infraroșu pentru a detecta posibile semne de febră, deci și posibile cazuri de COVID-19. Deși astfel de operațiuni de triaj epidemiologic sunt în general utile, ele nu sunt cele mai precise.

De când această regulă a fost introdusă, s-a declanșat o avalanșă de postări pe rețele de socializare, de la oameni nervoși că li se încalcă drepturile și sunt “termometrizați” de personal necalificat până la cei care au trecut prin întâmplări hazlii, cu valori de 34 sau chiar 32 de grade Celsius.

O metodă de screening deloc precisă – dar poate mai bună decât nimic Ministerul Sănătății susține că urmează recomandările Organizației Mondiale ale Sănătății pentru a identifica posibile semne de febră, adică oricine înregistrează o temperatură peste 37,3 grade Celsius.

Decizia luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă obligă toate companiile și instituțiile, fie de stat sau private, să verifice temperatura corpului tuturor celor care le trec porțile. Indiferent de ce ați auzit, este complet normal ca temperatura corpului să varieze de la zi la zi. Pe deasupra, există variații în temperatura corporală în funcție de sex, vârstă, dietă, și nivelul de activitate.

De exemplu, valorile normale pentru sugari și copii se încadrează între 36,6 grade Celsius şi 37,2 grade Celsius. Pentru că temperatura corpului tinde să scadă cu vârsta, pentru adulți aceste valori se încadrează între 36,1 grade Celsius şi 37,3 grade Celsius.

 „Vorbim de un triaj epidemiologic, fiecare instituție trebuie să-și facă acest minim triaj epidemiologic ce funcționează prin identificarea persoanelor cu temperaturi sub 37,3 grade C, temperatura recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății (…) E normal să ofere această marjă atunci când vorbim de persoane care nu au febră. Depinde și de moment, depinde și de prezența într-un anumit curent de aer, sunt mai mulți factori ce pot influența”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul sănătății, pentru Adevărul.

Cert este că aceste aparate reacționează la temperaturi de peste 37,3 grade. Nu există niciun motiv să ne îngrijorăm că ele ne arată o valoare de 32 de grade, să zicem.

Corpurile noastre sunt ca niște mici furnale care ard calorii încontinuu pentru a ne menține în viață, generând căldură. Atunci când temperatura scade sau crește peste intervalele normale, corpul încearcă să ne spună că ceva nu-i în regulă.  Temperatura înaltă poate indica febră, un semn că există o infecție bacteriană sau virală cu care corpul se luptă. În general, febra se definește ca având o temperatură peste 38 de grade Celsius măsurată intrarectal sau peste 37,5 grade Celsius măsurată axilar.

Pentru a verifica temperatura precis, se recomandă folosirea termometrelor digitale bucale. Însă cum verificarea temperaturii prin contact direct nu este o variantă în contextul pandemiei, ea se poate face doar de la distantă prin unde infraroșii, folosind termometre portabile ținute în mână sau camere sensibile cu termoviziune.

Având în vedere că febra este simptomul cel mai comun de COVID-19, pare o idee bună să măsori temperatura ca să depistezi posibile cazuri de COVID-19. Problema este că termometrele digitale cu infrarosu nu sunt cele mai precise din varii motive.

Acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de cum sunt utilizate. De exemplu, distanța dintre termometru și corpul măsurat este un factor, la fel și timpul de măsurare. Este preferabil ca mâna să nu tremure și măsurarea să aibă loc într-un punct fix.

Sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here