Avertisment de ultim moment al specialiştilor. Au fost descoperite noi simptome pentru COVID-19

Coronavirusul continuă să facă victime în întreaga lume. Acum, specialiștii au lansat un nou avertisment, susținând că au fost descoperite noi simptome.

Medicii au avertizat asupra pericolului de a dezvoltă noi simptome pentru Covid-19. Mai exact, mulți medici din diferite țări susțin că pacienții care au făcut forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale.

Avertizarea vine în contextul în care s-a obserevat că mulți dintre acești pacienți prezintă în mod straniu manifestări similare. Un exemplu este un pacient,trecut de 50 de ani, care  a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, toate fiind semne ale unor schimbări neurologice drastice, informează ABC News.

În prima fază, cadrele medicale au crezut că este vorba de meningită. Nu l-au suspectat de Covid-19, pentru că bărbatul nu avea simptome respiratorii specifice. Spre suprinderea lor, însă, bărbatul a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, o procedură standard a respectivului spital, aplicată tuturor pacienților. Abia după ce bărbatul a pierdut orice legătură cu realitatea – fiind incapabil să mai spună cine este sau unde se află – a început să aibă și simptomele respiratorii comune asociate cu COVID-19. Ulterior, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă pentru a fi pus pe ventilație artificială. În toată această perioadă, pacientul era încă incapabil să înțeleagă ce i se întâmplă.

Cum se transmite noul coronavirus

SARS-CoV-2 se transmite la fel ca și celelalte virusuri care produc infecții respiratorii:
•    Pe cale respiratorie, prin picăturile de secreție produse când persoană infectată strănută sau tușește
•    Prin contactul apropiat cu persoană infectată (atingere, strângere de mâini)
•    Prin atingerea suprafețelor contaminate, după care mâinile neigienizate sunt duse la gură, nas sau ochi.
Odată pătruns în corp, virusul ajunge în partea din spate a pasajelor nazale și se atașează de celulele mucoaselor, se multiplică și ajung la nivelul plămânilor. De aici, se răspândește și la alte țesuturi din organism.

Cât timp este contagioasă o persoană cu COVID-19?

Oamenii de știință încă află lucruri noi despre SARS-CoV-2. Ceea ce se știe în prezent este că persoană cu COVID-19 poate transmite virusul înainte de a avea simptome (sunt asimptomatice). De aceea se recomandă distanțarea socială, purtarea măștii, spălatul des pe mâini și izolarea la domiciliu în cazul celor care au simptome sugestive pentru COVID-19.

La cât timp după infectare apar simptomele?

Perioada de incubație – intervalul cuprins între momentul infectării și cel al apariției simptomelor – este de până la 14 zile. Durata medie de apariție a simptomelor este de 5 zile.

Cine are risc mai mare de infectare?

Unele persoane au riscuri mai mari de a dezvoltă complicații asociate COVID-19. Este vorba despre persoanele în vârstă și persoanele cu diferite afecțiuni cronice, precum boli de inima, diabet zaharat, boli pulmonare, boli care slăbesc sistemul imunitar, sau pacienți care urmează tratament imunosupresor. Și pacienții cu cancer, în general, sunt mai susceptibili la infecții, datorită organismului imunocompromis de tumoră și tratamentele anticancerigene, având în vedere că acestea slăbesc sistemul imunitar.

După vindecare, este posibilă reinfecția cu noul coronavirus?

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, „răspunsul imun la COVID-19 nu este pe deplin înțeles”. Opiniile existente sunt contradictorii, totuși, până la acest moment nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține că infecția odată avută va proteja de o posibilă reinfectare ulterioară.

Care sunt semnele și simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscată și oboseală. Alte simptome care sunt mai puțîn frecvente și care pot să apară la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivită, cefaleea, durerile de gât, diareea, pierderea simțului gustului și a mirosului, erupțiile cutanate și inrosirea degetelor de la mâini și picioare (apar că și cum ar fi degerate). Aceste simptome sunt de obicei ușoare și se manifestă gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte ușoare.
Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recuperează fără a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezintă o formă gravă, cu probleme respiratorii. Persoanele în vârstă și cele cu alte probleme de sănătate (hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, diabet, cancer) prezintă riscuri de complicații. Totuși, oricine poate face o formă gravă a COVID-19. Indiferent de vârstă, persoanele care au febra și/sau tușe asociate cu probleme respiratorii (dispnee), durere sau presiune în piept și afectarea mișcării și a vorbirii trebuie să ceară ajutor medical de specialitate.

Pierderea simțului mirosului și gustului

Într-un studiu apărut pe 12 aprilie 2020 în jurnalul Internațional Forum of Allergy & Rhinology, cercetătorii de la UC San Diego Health din SUA au arătat că pierderea simțului mirosului și gustului este unul dintre simptomele ascociate COVID-19. „Pe baza studiului nostru, pierderea simțului mirosului și gustului este asociată cu un risc de 10 ori mai mare de a avea COVID-19 decât alte cauze ale infecției. Cel mai frecvent simptom al COVID-19 rămâne febra, dar oboseală și pierderea simțului mirosului și gustului pot să apară după simptomele inițiale”, afirmă Carol Yan, otolaringolog și chirurg la UC San Diego Health. „Știm că noul coronavirus este extrem de contagios. Studiul nostru susține ideea de conștientizarea a faptului că pierderea simțului mirosului și gustului poate fi un semn precoce al COVID-19”.
Yan și colegii săi au monitorizat 1.480 de pacienți cu simptome de gripă și suspecți de COVID-19 care au fost testați la UC San Diego Health, în perioada 3 martie – 29 martie 2020. Dintre aceștia, 102 pacienți au fost testați pozitiv și 1.378 negativ la noul coronavirus. Cercetarea a inclus și analiză chestionarelor provenind de la 59 de pacienți cu COVID-19 și de la 203 pacienți cu test negativ.
Potrivit lui Yan, cercetarea a demonstrat prevalența crescută și prezența unică a unor anumite deficiențe senzoriale la pacienții infectați cu noul coronavirus. La cei la care au semnalat pierderea simțului mirosului și gustului, acest simptom a fost accentuat. Vestea bună este că recuperarea simțului mirosului și gustului s-a observat la majoritatea pacienților în mai puțîn de 2 – 4 săptămâni de la infecție.

COVID-19 versus gripă, viroze și alergii

Infecția COVID-19 are simptome comune cu gripă, virozele și alergiile, dar și manifestări care o diferențiază de acestea.

De pildă, virozele se manifestă rareori prin febra, simptom comun pentru gripă și COVID-19, în vreme ce acest simptom lipsește în cazul alergiilor. Virozele rareori determina complicații precum pneumonia (adesea secundară unei infecții bacteriene) sau internare. În schimb, riscurile de complicații sunt mai mari în cazul gripei și al COVID-19.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here