Îţi poţi vizita rudele în vârstă dacă sunt internate la azil sau cămine de bătrâni? Ce a răspuns Poliţia Română

Peste 22.000 de români sunt internaţi în azile în ţara noastră, dintre care peste 18.000 în centre private. În perioada stării de urgenţă, aceste persoane nu şi-au mai putut vedea rudele din cauza măsurilor contra COVID-19. Multă lumea a vrut să ştie dacă în timpul stării de alertă îşi pot vizita rudele internate în centre rezidenţiale.

Iată ce a răspuns Poliţia.

Răspunsul Poliţiei Române: Da, iar dacă centrele sunt situate în afara localității sau zonei metropolitane trebuie completată corespunzător declarația pe propria răspundere. De asemenea, recomandăm să fie consultat programul și regulile fiecărui centru, pentru a evita aglomerarea sau expunerea persoanelor vârstnice la riscuri.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a elaborat un document intitulat Protocol pentru serviciile sociale aplicabile în perioada stării de alertă generată de epidemia de COVID-19, prin care se recomandă „reluarea graduală a vizitelor efectuate de către părinții, familia sau persoanele față de care beneficiarii au dezvoltat relații de atașament”.

Vizitarea beneficiarilor, la sediul serviciului social, se poate realiza cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, în spații special amenajate, care să permită păstrarea distanței minime de 1,5 m, igienizarea spațiului după fiecare vizită şi utilizarea echipamentelor de protecție.

Acolo unde spațiul permite acest lucru vizitele pot fi organizate în aer liber, în exteriorul clădirii serviciului social, cu menținerea măsurilor de asigurare a prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here