Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților. Ce este complet interzis să faci azi? Femeile au interdicție

Sâmbăta morților 2020. Ce este interzis să faci în această zi. În sâmbăta dinaintea Rusaliilor sunt prăznuiți Moșii de Vară iar în toate bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbe pentru pomenirea tuturor celor care au trecut în neființă.

Conform specialiştilor în Etnografie, multe localități din Bărăgan au păstrat vie o tradiţie moştenită de pe vremea dacilor, care îi îndeamnă să împartă vase de lut, iar de cozile acestora să lege ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria celor care nu mai sunt printre noi.

Moșii de vară sau Sâmbăta morților. Ce este complet interzis să faci azi? Femeile au interdicție

Dacii considerau că astfel de ofrande reprezintă legături între viața pământeană și cea veșnică. De asemenea, există o serie de lucruri despre care bătrânii avertizează că trebuie evitate în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, pentru că aduc ghinion.

Tradițiile respective transmit că nu se mătură, pentru a nu le intra praf în ochi sufletelor celor morți, deoarece stau în spatele ușilor până de Rusalii, când se vor înălța la cer, după săvârșirea Liturghiei, conform obiceiurilor.

Moșii de vară sau Sâmbăta morților. Ce este complet interzis să faci azi? Femeile au interdicție

Este interzis și aruncatul gunoiului afară, pentru că se spune că în felul acesta poate ajunge la morți, în locul mâncării și băuturii pe care le așteaptă.

Nu este recomandat dormitul afară, mersul la fântână sau la răscruce de drumuri, pe motiv că cerul este plin de spiritele celor trecuți în neființă, care au fost eliberate în Joia Mare, potrivit tradițiilor.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here