Şeful Poliţiei Miercurea Ciuc, Nicolae Florin Ghenci, şi-a pierdut funcţia, iar alţi doi poliţişti au fost sancţionaţi, după ce au participat la o petrecere în timpul stării de urgenţă.
Compartimentul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ Harghita a informat, vineri seara, că în data de 7 iunie, IPJ Harghita a fost sesizat de o persoană din municipiul reşedinţă despre faptul că, în seara zilei de 2 mai, mai multe persoane, printre care şeful Poliţiei Miercurea Ciuc şi alţi doi poliţişti, ar fi participat la o petrecere organizată într-un cort amplasat în apropierea imobilului în care aceştia locuiesc.
„În urma verificărilor privind cele menţionate în sesizare, s-a constatat că există date şi indicii rezonabile cu privire la încălcarea anumitor prevederi ale legislaţiei în vigoare, precum şi ale unor norme interne. Astfel, au fost identificate fapte ce întrunesc elementele constitutive ale abaterilor disciplinare ‘comportarea necorespunzătoare în serviciu, în familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei’, ‘neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege’ şi ‘nerespectarea prevederilor jurământului de credinţă”, se precizează în comunicatul de presă.
Drept urmare, şefului Poliţiei Municipiului Miercurea-Ciuc i s-a aplicat sancţiunea disciplinară de „trecerea într-o funcţie inferioară”, iar faţă de ceilalţi doi poliţişti a fost dispusă măsura sancţionării disciplinare cu „diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni” respectiv „mustrare scrisă”.
Totodată, poliţiştii care au intervenit, în urma unui apel efectuat prin numărul de urgenţă 112, şi nu au luat măsurile corespunzătoare, au fost sancţionaţi disciplinar cu „diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni”. De asemenea, atât cei trei poliţişti, cât şi alţi 5 participanţi au fost sancţionaţi contravenţional.
Citeşte şi: Claudiu Manda, prima reacţie despre petrecerea din Dolj. „Am discutat câteva lucruri despre alegeri”
„Reamintim tuturor că ‘nimeni nu este mai presus de lege’ şi asigurăm comunitatea harghiteană că poliţiştii îşi fac datoria, fără nici un fel de rabat de la moralitate, normalitate şi legalitate. Suntem conştienţi că, fiind primii chemaţi să aplicăm legea se cuvine să fim şi primii care o respectă, context în care le mulţumim cetăţenilor a căror încredere ne onorează şi le garantăm că ne asumăm cu maximă responsabilitate nobilul rol de a veghea la menţinerea unui climat optim de siguranţă în comunitate”, se mai arată în comunicatul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.