REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ. Introdu codul şi află ce note ai luat la examen. Datele elevilor, anonimizate

 Elevii care au susținut Evaluarea Națională în 2020 nu își vor mai vedea numele afișate public la rezultate nici pe site-ul edu.ro, nici pe listele de la școală. De anul acesta, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit la proba de miercuri, ultima, un cod unic cu care vor intra pe evaluare.edu.ro pentru a putea afla rezultatele.

Măsura a fost luată pentru a respecta prevederile europene în materie de protecție a datelor personale, după ce mai mulți părinți nu și-au dat acordul, solicitat în scris după prima probă la Evaluarea Națională, pentru prelucrarea datelor copiilor lor.

 Ministerul Educației a stabilit măsuri în premieră pentru ca elevii să afle rezultatele la examenul de Evaluare Națională din acest an. Miercuri, la finalul examenului de matematică, elevii au primit un cod unic pe care îl vor putea accesa intrând pe site-ul Ministerului Educației, în 27 iunie, pentru a vedea cum s-au descurcat la cele două probe – de limba română și de matematică.

„Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a spus Luminița Barcari.

La observația că acest lucru a fost făcut „peste noapte”, iar la prima probă de la Evaluarea Națională, cea de la română, copiii s-au dus cu nume și prenume, în timp ce la proba de matematică, de miercuri, s-au trezit cu un bilețel cu codul, oficialul din Ministerul Educației a explicat: „La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o compleze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori. Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele. Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”.

Astfel, la școală, la avizier, părinții și copiii vor găsi o listă cu notele și mediile obținute, numai că în loc de nume va figura acel cod primit de elevi după proba de matematică. La fel vor fi afișate rezultatele și pe site-ul Ministerului Educației. Elevii se vor regăsi și se vor identifica singuri după acel cod primit.

În cazul în care pierd bilețelul cu codul, nu este o tragedie. Școala are evidența în catalogul Centrului de examen, în aplicația Evaluării Naționale există acel cod, care îi va fi comunicat elevului, la nevoie, a spus Luminița Barcari.

„Eu cred că sistemul nu are de ce să aibă erori, noi colaborăm cu o firmă care toată această platformă, toată baza de date, și sunt bine realizate. Inspectoratele au fost informate ce au de făcut și cred că informaticienii și-au făcut treaba foarte bine”, a asigurat Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației.

Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2020

Afișarea rezultatelor pe site-ul oficial www.edu.ro  și la fiecare instituție de învățământ în parte va fi făcută luni, 22 iunie. Atenție, imediat după afișarea rezultatelor, începe perioada în care se pot face contestațiile, potrivit calendarului Evaluării Naționale 2020 22 iunie 2020 (până la ora 14:00):

  • Afișarea rezultatelor 22 iunie 2020 (intervalul orar 16:00 – 20:00) și 23 iunie (intervalul orar 8:00 – 12:00):
  • Înregistrarea contestațiilor 23-26 iunie:
  • Soluționarea contestațiilor 27 iunie 2020:
  • Afișarea rezultatelor finale

Când are loc sesiunea specială la Evaluarea Națională 2020

Anul acesta, Evaluarea Națională s-a desfășurat în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus. Elevilor li s-a măsurat temperatura cu termometrul non-contact, iar cei care au avut o valoare mai mare de 37,3 grade Celsius nu au fost primiți la examen. În interior și în sala de examen a fost obligatorie purtarea măștii, iar elevii au avut la dispoziție și dezinfectant pentru mâini.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here