Sindicatul Europol a anunţat o „urgie la frontiera de sud-vest a ţării”, unde 150 de poliţişti din mai multe judeţe au fost delegaţi pentru a face faţă fluxului de persoane de la vamă. Sindicaliştii susţîn că măsura este „stângace şi lipsită de logică”, având în vedere fluxul mic de migranţi şi riscul mare de infectare cu coronavirus. De asemenea, aceştia au anunţat că peste 550 de poliţişti au fost confirmaţi cu coronavirus şi cer intervenţia ministrului Marcel Vela.
Sindicatul Europol a transmis un comunicat de presă intitulat „Urgie la frontieră de sud-vest a ţării. Ministrul Vela trebuie să intervină”.
„Printr-o dispoziție a Ministrului Secretar de Stat, din dată de 22.06.2020 au fost reluate activitățile Centrului Zonal de Conducere Integrată a Acțiunilor la nivelul județelor Caraș-Severin și Timiș, unde mai bine de 150 polițiști de frontieră din cadrul sectoarelor poliției de frontieră din județul Mehedinți sunt delegați la sectoare din județele Caraș-Severin și Timișoara că urmare a unui aflux de migranți. Deși este decretată stare de alertă, iar situația infectarilor cu noul coronavirus se menține la un nivel destul de ridicat, fiind înregistrate un număr de 300-400 cazuri zilnic, iar în rândul personalului MAI, rată infectarilor este în creștere, depășind 550 cazuri, majoritatea cazurilor de infectare au avut loc acolo unde au existat misiuni comune sau în alte locuri decât cele în cadrul locului permanent de muncă”, au transmis sindicaliștii.
Sindicaliştii au precizat faptul că pericolul răspândirii „e iminent prin dislocarea de polițiști de frontieră din cadrul sectoarelor din județul Mehedinți și delegarea acestora la alte sectoare din cadrul județelor Caraș-Severin și Timiș, iar măsură delegării polițiștilor de frontieră în această perioada nu poate fi decât catalogată că fiind una stângace și lipsită de orice explicație logică”.
„Afluxul de migranți de la frontieră externă a României este la cele mai scăzute cote, iar efortul financiar pentru delegarea celor 150 de colegi este uriaș. În acest sens am propus și susținut dispunerea de ore suplimentare din rândul personalului propriu care efectuează misiuni zilnice la frontieră României cu Serbia. Prin folosirea acestui mecanism s-ar elimina din start pericolul infectării intră comunitare și în același timp impactul financiar ar fi extrem de mic, având în vedere eliminarea costurilor de transport, cazare și respectiv diurnă.
Polițiștii consideră că „aceste măsuri luate pe repede înainte nu sunt doar în detrimentul polițiștilor de frontieră delegați, ci a creat o stare de neliniște și pentru polițiștii din cele două județe Caraș-Severin și Timiș, care nu doresc să efectueze misiuni comune cu cei delegați de frică transmiterii virusului”.
„Nu vrem să ne imaginăm situația în care un polițist ar fi infectat și s-ar crea un blocaj pentru ambele părți. Solicităm ministrului Marcel Vela să intervină de îndată în această situație încordată creată în rândul polițiștilor de la frontieră de sud-vest a României, iar delegările în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să înceteze. E important să se pună accent pe factorul uman și să se conștientizeze că acesta primează, iar măsurile populiste care aduc doar un capital de imagine, nu se impun în această perioada a pandemiei”, au mai transmis sindicaliștii.
Sursa: romaniatv.net