Este OFICIAL: Carantina și izolarea la domiciliu au fost suspendate. Autoritățile locale au primit DOCUMENTUL

Este oficial: de joi, 2 iulie 2020, măsurile de carantină și izolare sunt suspendate de drept după ce decizia Curții Constituționale nr. 458/25.06.2020, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor prin care au fost impuse aceste măsuri, a fost publicată în Monitorul Oficial al României.

Este vorba de o suspendare temporară, până când Parlamentul și Guvernul vor pune „în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției”. Mai precis, aceste măsuri pot fi constituționale doar printr-o lege adoptată în Parlament.

În acest sens, toate centrele județene de coordonare și conducere a intervenției au primit, vineri, din partea Ministerului Afacerilor Interne, o adresă prin care sunt puse la curent cu suspendarea celor două măsuri.

„Având în vedere publicarea deciziei curții constituționale a României numărul 458 din 25.06.2020 în Monitorul Oficial, partea I, nr. 581 din 02.07.2020, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25, alin (2), teza 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și ale art. 8, alin (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției.
Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414 din 11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia sau instituit/dispus măsurile de carantină/ izolare, se suspendă de drept, începând cu data de 02.07.2020, până la modificarea cadrului legislativ.
În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanele pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în adresa Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit documentului, pentru persoanele care s-au aflat în contact cu un caz confirmat cu COVID-19 sau persoanele care au venit/vin în țară dintre o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, respectând măsurile uzuale de igienă.

„Totodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile izolare/carantină sau au venit în țară dintre o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:
– Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire Într un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălare a mâinilor cu apă și săpun și/ sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
– spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
– distanțe de cel puțin 1,5 m între persoane”, se mai arată în adresa primită de centrele județene de coordonare și conducere a intervenției.

Carantina și izolarea la domiciliu care au fost prelungite după starea de urgență prin simplu ordin de ministru ar putea fi reintroduse doar printr-o lege votată în Parlament, spun judecătorii constituționali.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, vineri, 3 iulie, pe teritoriul României se aflau în carantină instituționalizată 741 de persoane. Alte 58.991 de persoane erau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

Prin decizia CCR, nici bolnavii de COVID-19 nu mai pot fi ținuți internați în spitale. De altfel, solicitările nu au întârziat, primii oameni fiind eliberați din carantină și din spitale, la cerere, vineri.

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale, potrivit digi24.ro.

În acest context, premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here