Consiliul Local Caracal, la un pas să îi retragă titlul de Cetățean de Onoare sportivului Oliwer Dobre. Ce spune acesta

Multiplul campion național, european și mondial la karate tradițional Oliwer Dobre se află la un pas de a rămâne fără titlul de cetățean de onoare al municipiului Caracal acordat în 2017, după ce a primit o condamnare penală definitivă pentru că ar fi bătut un tânăr. 

Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Liviu Radu, în ultima ședință a consiliului local, când urma să fie supus votului proiectul de hotărâre privind retragerea titlului. Proiectul a fost retras, însă, de pe ordinea de zi de primar, care a spus că trebuie văzut dacă mai există alte situații similare.

„Inițial am primit o reclamație, o cerere, o petiție în care ni se atarge atenția că domnul Oliwer Dobre a avut o condamnare penală cu ceva timp în urmă, că ar fi bătut un cetățean. Am zis să mai reflectăm un pic, pentru că poate în situația asta mai sunt și alții, și atunci să venim cu un proiect de hotărâre și pentru ceilalți, încât să nu mai fim puși în situația de a conferi titlul de cetățean de onoare unor derbedei. Pentru că să ajungi să ai condamnări, să bați cetățeni pe stradă consider că nu poți fi decât un…”, a spus Liviu Radu.

Oliwer Dobre a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Caracal în 2017. În februarie 2018, el a fost condamnat de Judecătoria Caracal la 5 luni de închisoare cu amânarea pedepsei pe o durată de 2 ani, termen de supraveghere, sentință rămasă definitivă prin hotărârea Curții de Apel Craiova din iunie 2018 – totul după ce Dobre ar fi bătut un tânăr (întreaga poveste – AICI).

Ulterior, Serviciu de Probațiune Olt a formulat o contestație la executare, aducând la cunoștința instanței din Caracal că inculpatul mai are o condamnare de 8 luni de închisoare cu amânare dată de Judecătoria Vaslui pentru punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, pedeapsă pentru care perioada de încercare nu se terminase, astfel că la mijloc era vorba de un concurs de infracțiuni pentru care marele sportiv ar trebui condamnat la o pedeapsă mai mare. Contestația a fost admisă de Judecătoria Caracal, care de data aceasta l-a condamnat pe Oliwer Dobre la 9 luni și 20 de zile de închisoare cu amânare, având ca termen de încercare o perioadă de doi ani.

Noii sentințe i s-a opus Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, contestând-o la Tribunalul Olt, care, în 31 ianuarie 2019, a admis contestația procurorilor și a trimis cauza la Caracal pentru rejudecare. În final, la data de 19 aprilie 2019, Oliwer Dobre a fost condamnat la 10 luni si 10 zile de închisoare, tot cu amânarea pedepsei pentru o perioadă de doi ani.

Ce spune sportivul

Deranjat că primarul a folosit cuvântul „derbedeu” la adresa sa, Oliwer Dobre îi răspunde edilului într-o postare pe o rețea de socializare cu un val de ironii. Totodată, sportivul se apără spunând că, deși a fost judecat și condamnat penal, totul ar fi plecat de la o reacție prin care „a apărat integritatea fiicei lui în vârsta de 10 ani, în fața unui violator nejudecat dar împăcat cu victima, unul care a adus injurii pedofile la adresa fiicei mele în vârstă de 10 ani” (întregul punct de vedere al sportivului – AICI).

Oliwer Dobre este multiplu campion național, european și mondial la karate tradițional, fiind maestru emerit al sportului. El este și cel mai longeviv sportiv al Federației Române de Karate Tradițional. Anul trecut, karateka legitimată la Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina a cucerit un nou titlu la Campionatul European de Karate Tradiţional, organizat la Belgrad. Pe lângă aurul continental, acesta a mai obţinut argint cu echipa şi bronz la individual, în probele kumite.

În 2017, el a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Caracal. De asemenea, pentru întreaga activitate în domeniul artelor marțiale și promovarea karate tradițional și a imaginii municipiului Slatina la nivel național și internațional, Oliwer Dobre a primit, în 2018, o diplomă de merit din partea municipalității slătinene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here