Deși izolarea la domiciliu nu mai e obligatorie, fiind suspendată, ca și carantina instituționalizată, printr-o decizie a Curții Constituționale, polițiștii din Olt verifică dacă măsura este respectată în continuare de persoanele cărora Direcția de Sănătate Publică (DSP) le-a „recomandat” să stea acasă.
Cel puțin așa reiese dintr-un comunicat al Prefecturii Olt.
„Polițiștii olteni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.
Astfel, în ultimele 24 de ore, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, jandarmi și polițiști locali au desfășurat misiuni specifice.
În perioada de referință au fost efectuate aproximativ 2.200 de verificări la persoanele cărora DSP Olt le-a recomandat să respecte măsurile de izolare la domiciliu şi persoane care aveau obligaţia să respecte măsurile de protecţie individuală”, se arată în comunicatul prefecturii.
Totodată, Prefectura Olt precizează că „orice nerespectare a regulilor şi măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 poate fi sesizată la linia TelVerde – 0800800165, la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară”.
Măsurile de carantină și izolare au fost suspendate de drept după ce decizia Curții Constituționale nr. 458/25.06.2020, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor prin care au fost impuse aceste măsuri, a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial al României.
Este vorba de o suspendare temporară, până când Parlamentul și Guvernul vor pune „în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției”. Mai precis, aceste măsuri pot fi constituționale doar printr-o lege adoptată în Parlament.
De altfel, toate prefecturile din țară au primit o adresă, vineri, din partea Ministerului Afacerilor Interne, o adresă prin care sunt puse la curent cu suspendarea celor două măsuri. În privința persoanele care s-au aflat în contact cu un caz confirmat cu COVID-19 sau persoanele care au venit/vin în țară dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, doar se recomandă autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, respectând măsurile uzuale de igienă.
Mai mult, nici internarea persoanelor infectate cu COVID-19 nu mai este obligatorie.
Carantina și izolarea la domiciliu care au fost prelungite după starea de urgență printr-un simplu ordin de ministru ar putea fi reintroduse doar printr-o lege votată în Parlament, spun judecătorii constituționali.