CAR Constanța, amendată de Protecția Consumatorului. ”Profitau de bătrâni, atitudine cămătărească”

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din municipiul Constanţa a fost amendată cu 20.000 lei de Protecţia Consumatorilor pentru diverse nereguli, printre care perceperea de dobânzi mai mari decât cele aduse la cunoştinţa beneficiarilor.

Mii de pensionari au fost astfel înșelați de CAR Constanța.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, Horia Constantinescu, a menţionat, luni, că au fost constatate inclusiv abateri cu caracter penal, urmând a fi trimisă o sesizare în acest sens organelor abilitate.

Verificările au fost efectuate în urma sesizărilor primite de CJPC Constanţa de la mai mulţi pensionari.

”Nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a informaţiilor precontractuale prin intermediul formularului ”Informaţii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”. Practici comerciale incorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoştinţa consumatorilor şi prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma împrumutată, şi a diferenţei de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula şi percepea dobândă fără a fi puse la dispoziţia consumatorilor”, a informat Constantinescu, referitor la neregulile constatate.

Potrivit acestuia, ”profitarea” de bătrâni prin încasarea de dobânzi ”ascunse”, pentru diverse ”elucubraţii financiare”, este o atitudine ”cămătărească”.

CAR Constanța a prejudiciat peste 3.700 de pensionari 

Şeful CJPC Constanţa a declarat că, în conformitate cu prevederile Legii 363/2007, s-a propus încetarea practicilor comerciale incorecte constatate şi s-a dispus restituirea sumelor de bani percepute în plus, aferente contractelor de împrumut în derulare şi în vigoare începând cu 1 ianuarie 2020.

”În conformitate cu prevederile OUG nr. 50/2010 au fost dispuse sancţiunile contravenţionale complementare de reparare a deficienţelor constatate prin procesul verbal, aducerea contractelor în conformitate cu prevederile legale şi restituirea sumelor încasate fără temei legal”, a mai spus Constantinescu.

Numărul pensionarilor constănţeni afectaţi de abaterile de la prevederile legale este estimat la peste 3.700.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here