Ministrul Sănătăţii, veşti proaste pentru vacanţele românilor. Mai mulţi politicieni cer revenirea la starea de urgenţă

Ministrul Sănătăţii spune că trebuie să fim pregătiţi pentru orice în condiţiile în care numărul cazurilor de Covid-19 creşte, iar tot mai mulţi politicieni cer revenirea la starea de urgenţă.

„Turistii care vin la mare sa se distreze, dar sa respecte recomandarile pentru a evita răspândirea COVID-19”, a declarat miercuri Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că speră ca Parlamentul să adopte în regim de urgenţă legea privind carantina, pentru a se putea continua lupta cu pandemia.

„Dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”, a afirmat ministrul.

Nelu Tătaru a vorbit, luni seară, la Digi 24, despre legea privind carantina, adoptată de Guvern.

„În acest proiect legislativ am pus în concordanţă legea cu cerinţele CCR. Este o boală transmisibilă, am explicat foarte clar ce înseamnă termenii. După cum vedeţi, la noi este o problemă, la celelalte ţări există carantina. Am explicat ce înseamnă carantină, izolare, ce înseamnă epidemie, pandemie, risc epidemiologic crescut, ce înseamnă carantinarea unei anumite zone, ce înseamnă efectiv tot ce ar trebui să existe într-un proiect de lege pentru a putea gestiona o astfel de criză pandemică”, a afirmat Nelu Tătaru.

„Eu sper într-un regim de urgenţă să avem legea într-o săptămână”, a continuat ministrul, care a adăugat că „dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”.

Ministrul Sănătăţii afirmă că avem o creştere, dar momentan nu este exponenţială, situaţia fiind evaluată zilnic.

„Noi ne aflăm în momentul în care pacienţi pozitivi, asimptomatici sau nu, sunt externaţi pe propria răspndere. Ei trebuie să considere că răspunderea este pentru întreaga populaţie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a reiterat ideea aprobării rapide a legii: „Noi sperăm ca acest proiect legislativ să treacă de Parlament într-o săptămână – o săptămână şi jumătate şi să avem o lege care să ne permită să ne continuăm activitatea şi lupta cu pandemia”.

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care piate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

Legea prevede şi modalităţile de contestare a măsurilor de izolare şi carantină.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here