Focarele de Covid-19 se extind în țara noastră. Autoritățile ar putea institui măsuri de restricție în anumite zone

Cu 413 cazuri noi anunțate luni după o zi de duminică în care s-au prelucrat mai puține teste și cu focare în șase orașe autoritățile confirmă că ar putea institui măsuri de restricție în anumite zone din țară.

Deocamdată nu s-a luat o decizie, iar ministrul Sănătății susține că acum nu putem vorbi despre revenirea la starea de urgență. Între timp, medicii fac un apel la responsabilitate.

Și ne avertizează că trebuie să fim atenți la orice simptom respirator chiar dacă ne simțim bine, pentru că boala evoluează imprevizibil.

De duminică până luni la prânz au fost prelucrate mai puţin de 7.000 de teste şi au fost confirmaţi pozitiv încă 413 romani.

Fiecare zi aduce în unităţile sanitare cazuri noi de COVID-19, iar acum, în toată ţara, sunt internaţi aproape 8 mii de pacienţi. 235 dintre ei sunt în secţiile de terapie intensivă, unde medicii se lupta să îi salveze.

Iar focarele se extind în unităţile sanitare, unde zilnic sunt confirmate tot mai multe cadre medicale. 83 sunt acum doar la Spitalul Judeţean din Galaţi, la fel şi 24 de pacienţi.

Toate locurile din ATI sunt ocupate, aşa că va fi adusă o unitate mobilă de terapie intensivă.

Gabiel Ioan Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi: ”Pentru a suplimenta capacitatea, aceste secţii ATI-Covid au fost deja ocupate şi pentru a reuşi să gestionăm toate cazurile grave care vor apărea în perioada următoare”.

Epidemiologi trimişi de la Constantă se vor ocupa de această situaţie, însă ministrul Sănătăţii a decis să trimită Inspecţia Sanitară de stat şi corpul de control pentru anchetă.

S-au complicat lucrurile şi în Buzău, unde mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică sunt acum infectaţi cu Sars CoV 2. Din această cauză sunt testate doar urgenţele.

Daniela Dumitru – director DSP Buzău: ″Încercăm să ne organizăm activităţile astfel încât să răspundem solicitărilor urgente, să stabilim priorităţile şi să temporizăm situaţiile care pot suporta amânare”.

Însă nu doar în Galaţi sau Buzău sunt foarte multe cazuri noi de COVID-19. Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Braşov şi Bucureşti sunt în continuare zone cu focare. Nu este exclus ca autorităţile să instituie local măsuri de restricţie.

Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii: ”În ce situaţii ne putem întoarce la starea de urgenţă? În situaţiile în care vom avea o suprasolicitare a sistemului medical. Deci nu excludeţi..?! Nu, dar nu e cazul acum. Există un algoritm? Urmărim evoluţia de la o zi la alta. În măsura în care vom avea multe cazuri grave care vor suprasolicita terapia intensivă, ne gândim şi la alte măsuri″.

Pe de altă parte, medicii ne atrag atenţia să nu ignorăm simptomele, chiar dacă avem impresia că starea noastră de sănătate este bună. Situaţia se poate agrava rapid, iar consecinţele vor fi pe termen lung.

Magda Ciobanu, medic pneumologie: ″Ai un simptom respirator banal, o tuse uscată, un disconfort, mai ales dacă este fumător, asta nu înseamnă că plămânul tău este normal. Există o discordantă foarte mare între ceea ce se vede pe tomografie şi ceea ce simte omul. Sunt voci ştiinţifice care atrag atenţia că boala se va complica cu fibroză pulmonară, capacitatea de efort va fi dramatic redusă”.

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: ″Este o boală care impactează nu doar plămânul, ci şi inima, şi sistemul nervos, pancreasul, rinichiul. Prin urmare, trebuie să vedem care va fi impactul pe termen lung asupra calităţii vieţii acestor pacienţi″⁣.

Până acum, aproape 22 de mii de pacienţi au reuşit să învingă boala şi au fost externaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here